“Max Verstappen is niet sneller dan twee jaar geleden, zijn F1-bolide is beter”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Voormalig F1-rijder Juan Pablo Montoya denkt niet dat Max Verstappen sneller is dan twee jaar geleden maar wel dat de Red Bull F1-bolide een stuk beter is geworden.

Er staat momenteel geen maat op Max Verstappen en Red Bull Racing, de Nederlander was in Spa-Francorchamps al voor de tiende keer aan het feest in 2023 en de overige twee races werden gewonnen door zijn teamgenoot Sergio Perez. 

Dat maakt dat Verstappen volgende maand in Singapore al wereldkampioen zou kunnen worden. Juan Pablo Montoya doet niets af van de prestaties van Verstappen maar hij denkt niet dat de Nederlander sneller is dan twee jaar geleden. 

“Wel, momenteel doet hij het fantastisch. Hij lijkt net zo onoverwinnelijk als Lewis Hamilton in zijn dominante periode, dat is de realiteit”, aldus Montoya op de Colombiaanse website ‘Semana’. “Max is een heel goede rijder maar tot dusver zit hij in de beste auto. De snelheid van Max is niet beter dan die van twee jaar geleden, die is waarschijnlijk hetzelfde gebleven. De auto is veel beter.”

De zevenvoudige racewinnaar merkt ook fijntjes op dat er waarschijnlijk verschillende rijders zijn die het kampioenschap zouden kunnen aanvoeren als ze in de Red Bull RB19 zouden zitten. 

“Als je Max uit de auto haalt dan zouden er zeker zeven à acht rijders zijn die kampioen kunnen worden in die auto,” gaat Montoya verder. “Als hij er niet zou zijn dan zouden Checo, Hamilton, Sainz of Leclerc kampioen zijn. Het draait allemaal om timing in de motorsport, niet alleen voor de rijder maar ook voor de auto die je ter beschikking hebt.”

“Het is duidelijk dat als je niet echt een goede rijder bent, het moeilijk wordt, want hoe beter je bent, hoe meer kans je hebt om bij een topteam terecht te komen.”

“Norris, bijvoorbeeld, is een heel goede rijder en McLaren is dit jaar veel beter geworden, maar in de Red Bull zou hij waarschijnlijk wereldkampioen worden.”

Montoya laat ook zijn licht schijnen over de uitspraken van Lewis Hamilton die stelde dat hijzelf en Mercedes nooit zo dominant waren als Red Bull dat nu is.

“Het is altijd leuk om te klagen als je niet wint, maar toen Lewis alles won zei hij altijd dat de auto hem geen voordeel gaf. Het voordeel van Mercedes was toen even groot als dat van Red Bull momenteel.”

“Ik wil niet zeggen dat Hamilton niet goed is, integendeel, hij is een geweldige rijder. Maar de realiteit van deze sport is dat je in de beste auto moet zitten.”