Max Verstappen op pole dankzij slipstream die hij van Nico Hulkenberg kreeg: “Ik moet hem bedanken”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Na het veroveren van de polepositie voor de GP van Emilia-Romagna kon er bij Max Verstappen een bedankje af richting Nico Hulkenberg. Die gaf hem immers bij het aanvatte van zijn rondje een slipstream en die bleek het verschil te hebben gemaakt voor het veroveren van de pole.

Minder dan een tiende voorsprong had Max Verstappen toen hij de polepositie veroverde. Het scheelde dus niet veel of niet Verstappen maar een McLaren-rijder had op de polepositie gestaan. Opvallend daarbij is dat Verstappen wat geholpen werd door Nico Hulkenberg in zijn Haas F1-bolide.

Tijdens zijn outlap liet Verstappen Hulkenberg voorbij en vervolgens profiteerde Verstappen bij zijn passage langs start-finish van een slipstream van Nico Hulkenberg die aan het inhouden was. Op basis van de data is duidelijk vast te stellen dat die slipstream Verstappen aan de polepositie heeft geholpen.

Verstappen haalde met zijn Red Bull F1-bolide aan het einde van het rechte stuk immers een topsnelheid van 340 km/u alvorens te moeten afremmen voor de Tamburello-chicane. Dat is zo’n 8 km/u sneller dan beide McLarens en daardoor won Verstappen nog voor de eerste bocht meer dan een tiende van een seconde.

Dat was een mooi cadeau van Nico Hulkenberg, iets dat Max Verstappen nadien ook toegaf en waarvoor hij de Duitser bedankte.

“We waren al tow-buddies in Q2 en ook in Q3,” aldus Verstappen. “Ik gaf hem een tow naar bocht 17 en vervolgens gaf hij me een tow richting Tamburello.”

“Ik denk dat ik iets te snel naar mijn gevoel die bocht naderde want ik heb een klein beetje de bocht wat gemist. Ik won tijd maar verloor ook een beetje. Over het algemeen heeft het me denk ik echter wel wat geholpen. Maar wanneer je heel het weekend problemen ondervindt en je krijgt het dan toch voor elkaar, je moet wat naar zo’n kleine voordelen kijken en proberen voorop te blijven. Het heeft echt goed geholpen.”