McLaren: “Het is niet eerlijk om te zeggen dat we Red Bull gekopieerd hebben”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Tijdens de kwalificatie zorgde McLaren voor de verrassing door zich op P2 en P3 te kwalificeren. Het sterke resultaat valt deels toe te schrijven aan enkele updates die de McLaren MCL60 erg op de Red Bull doen lijken. Bij McLaren vinden ze het echter oneerlijk dat er wordt gezegd dat ze gewoon Red Bull gekopieerd zouden hebben.

“Wanneer je de McLaren naast de Red Bull plaatst dan lijkt hij er erg op. De wagen doet het erg goed,” vertelde Lewis Hamilton na afloop van de kwalificatie. McLaren-teambaas Andrea Stella vindt het echter niet eerlijk om te zeggen dat zijn team Red Bull gewoon zou gekopieerd hebben, al geeft hij wel toe dat er uiteraard inspiratie bij Red Bull werd gehaald.

“Ieder team haalt inspiratie bij andere teams,” aldus Stella. “Teams zijn uitgerust om intellectuele eigendommen te absorberen door naar foto’s te kijken en ook door naar de wagens te kijken die op vrijdag te zien zijn. Je haalt dan ook inspiratie bij andere wagens.”

“Maar inspiratie halen, of zelfs naar foto’s kijken, betekent niet dat je de geometrie kopieert, dat je het integreert in jouw CFD-runs en computersimulaties of in de windtunnel, dat je plots een betere wagen krijgt op het vlak van downforce.”

“Wat er dan meestal gebeurt is dat je performance slechter wordt omdat je wagen al volledig is geoptimaliseerd door wat je tot dan hebt gedaan.”

“Het is cruciaal om te begrijpen dat sommige concepten meer potentieel hebben waardoor je sneller en langer kan ontwikkelen. En op dat vlak moet je de juiste mensen op de juiste plaats hebben. Op dat vlak wil ik één iemand vermelden, Peter Prodromou die de aerodynamische afdeling van McLaren leidt.”

“Hij doet het buitengewoon goed op het vlak van een conceptuele richting uit te werken. Hij heeft een goede organisatie uitgewerkt en de volledige aerodynamische afdeling geïnspireerd.”

McLaren is volgens Andrea Stella zeker niet het enige team dat inspiratie haalt bij Red Bull of bij andere teams.

“Ik ben er zeker van dat al de teams inspiratie halen door naar de Red Bull F1-bolide te kijken, net zoals ze ook inspiratie halen van foto’s van andere wagens,” vat Stella de situatie in de F1-paddock samen. “Al de teams hebben professionele fotografen om foto’s te nemen tijdens iedere kans die ze krijgen om inspiratie op te doen.”