McLaren zorgt met nieuw ‘pitstop-record’ voor vragen bij F1-fans

McLaren F1 team
McLaren F1 team

De pitcrew van McLaren veranderde tijdens de GP van Mexico op 1,98 seconde de vier banden van Daniel Ricciardo. Dat is een nieuw record dit seizoen, al zorgt het ook voor vragen bij de F1-fans.

Met de nieuwe generatie F1-bolides werden ook bredere en zwaardere F1-banden geïntroduceerd. Daardoor verlopen de pitstops trager dan de voorbije jaren, al kan het duidelijk wel nog steeds erg snel gaan want in 1,98 seconde kreeg Daniel Ricciardo dus een nieuw setje banden.

Daarmee is het de snelste pitstop dit F1-seizoen maar F1-fans stellen zich vragen bij die ‘snelste pitstop’. Want algemeen werd er aangenomen dat er na de reglementswijziging halverwege het seizoen 2021 geen pitstops onder de 2 seconden konden plaatsvinden.

Halverwege het seizoen 2021 werden de regels rond bandenwissels immers bijgestuurd om de veiligheid tijdens de pitstops te verbeteren. Een monteur moet immers eerst een akkoord geven en wanneer de vier monteurs dat deden dan kan de rijder groen licht krijgen.

Belangrijk hierbij is dat er tussen het effectief monteren van de band en het akkoord geven minstens twee tienden van een seconde moeten zitten. Volgens de FIA is dat de tijd die minstens nodig is om als mens te reageren.

Daarmee wil de FIA de veiligheid verhogen en monteurs niet laten ‘anticiperen’ op de vrijgave van de wagen. Zo moet ook vermeden worden dat wagens in een ‘onveilige toestand’ opnieuw de baan op gestuurd worden.

Pitstops onder de twee seconden zouden daardoor volgens sommigen onmogelijk zijn maar niets is minder waar, er is geen regel die dit voorschrijft. En daarmee staat de snelste F1-pitstop met de nieuwste generatie F1-bolides dus op 1,98 seconde. Tot nu toe stond de snelste pitstop dit seizoen op naam van Red Bull met een pitstop in 2,09 seconde. De snelste F1-pitstop ooit staat wel nog steeds op naam van Red Bull met 1,82 seconde in 2019.