Mercedes: “Als Red Bull aan zware straf ontsnapt dan gaan we zelf ook over het budgetplafond”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Bij Mercedes wachten ze, net als de andere teams, af hoeveel Red Bull daadwerkelijk over het budgetplafond is gegaan en hoe het bestraft zal worden.

De FIA liet afgelopen maandag weten dat Red Bull in 2021 een minimale overschrijding van het budgetplafond had gedaan. Dat houdt concreet in maximaal 5 procent, wat neerkomt op tussen de 100 000 en 7,5 miljoen dollar.

Grote vraag zal daarbij zijn hoe groot inderdaad de inbreuk is en waardoor ze werd veroorzaakt. Volgens berichtgeving van het Nederlandse ‘De Telegraaf’ zou dit deels komen door onder andere gratis lunches voor het personeel. Maar het zou dus ook best kunnen dat er miljoenen gespendeerd zijn aan de ontwikkeling van de wagen.

Bij Mercedes verwachten ze dat Red Bull eventueel een boete zal krijgen, al is ook dergelijke bestraffing volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff niet helemaal correct.

“Wanneer Red Bull 2 miljoen te veel heeft uitgegeven dan kunnen ze dit afsluiten door de FIA vijf keer het bedrag te betalen, 10 miljoen,” aldus Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff volgens het Italiaanse ‘Corriere dello Sport’.

“Sowieso zou het niet fair zijn want het valsspelen zou gewoon bestraft worden met het betalen van een boete.”

Toto Wolff laat ook verstaan dat Mercedes bereid is om zelf het budgetplafond te overschrijden indien Red Bull maar beperkt bestraft wordt.

“We hebben er bij Mercedes al over gesproken, mocht het daadwerkelijk het gevolg zijn, dan zijn we bij Mercedes bereid om extra budget uit te geven en de desbetreffende boete te betalen zodat we op het vlak van performance de kloof met de top opnieuw kunnen dichten.”