Mercedes: “De F1 hoort een meritocratie te zijn”

Een maand voor aanvang van het nieuwe F1-seizoen heeft Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff zijn visie gegeven over de recente gebeurtenissen in de F1, Lewis Hamilton en het aangekondigd afscheid van Sebastian Vettel bij Ferrari.


Toto Wolff kwam de voorbije weken meermaals in de media, onder andere door zijn investering in Aston Martin en de geruchten dat hij eventueel Mercedes zou verlaten. Toto Wolff zelf reageerde amper maar tijdens een videoconferentie geeft hij zijn mening over enkele cruciale onderwerpen in de F1.

F1-teams wacht een ongelooflijke uitdaging
Nadat de F1 de eerste acht races van de F1-kalender 2020 onthulde staat vast dat het een moordend seizoen zal worden waarbij de races elkaar snel opvolgen en betrouwbaarheid enorm belangrijk zal zijn.

“Het is een intens programma dat alle teams voor nieuwe uitdagingen stelt,” aldus de Motorsportbaas van Mercedes. “De betrouwbaarheid zal essentieel zijn tijdens de eerste races. De wagens zijn nog maar net terug uit de containers gehaald na hun terugkeer van Australië en we zullen maar weinig tijd op de testbanken kunnen doorbrengen. Iedere oefensessie zal dan ook benut moeten worden om te testen.”

Geen kunstgrepen nodig voor spektakel
Wat de raceweekends betreft is er volgens Toto Wolff dan weer geen artificiële inmenging noodzakelijk, Mercedes verzette zich dan ook tegen racen met zogenaamd ‘omgekeerde’ startgrids.

“Ik ben van mening dat de F1 gebaseerd moet zijn op meritocratie. De beste man in de beste wagen wint. We hebben geen kunstgrepen nodig om de volgorde op zijn kop te zetten en zo spannendere races te creëren,” aldus Toto Wolff.

Mercedes had bij dergelijk scenario het meeste te verliezen en het is dan ook geen verrassing dat het zich tegen het principe van de omgekeerde startgrids verzette. Met het verlagen van het budgetplafond naar 145 miljoen dollar per jaar stemde Mercedes dan weer wel in en dat in het belang van de sport.

“Ik ben tegen elke vorm van het uitbalanceren van prestaties, het zorgt voor te veel politieke inmenging maar het budgetplafond zorgt ervoor dat de teams verderop de grid hun achterstand kunnen inhalen. Alles zal niet plots anders zijn maar geleidelijk aan zal alles en iedereen zich dichter bij elkaar bevinden.”

Wat met Lewis Hamilton?
Eind dit jaar loopt het contract van Lewis Hamilton bij Mercedes af, net als dat van Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff. Tijdens het stilliggen van de F1 werd er naar verluidt niet onderhandeld over een nieuw contract.

“Tijdens de lockdown zagen we elkaar niet omdat we ons op andere plaatsen bevonden. We hadden echter wel regelmatig contact,” aldus Toto Wolff. “We hebben echter niet over de details van een mogelijk nieuw contract gesproken.”

“We laten de dingen gewoon zijn gang gaan. Als de races terug hervatten zullen we samen alles bekijken en bespreken. Hopelijk komen we dan tot een overeenkomst.”

Toto Wolff maakte van de videoconferentie met diverse media ook gebruik om zijn steun aan Hamilton en zijn strijd tegen racisme uit te spreken.

Mercedes laat de deur op een kier voor Sebastian Vettel
Toto Wolff liet weten dat hij verrast was om zo vroeg, eigenlijk zelfs voor aanvang van het F1-seizoen 2020, al zoveel bewegingen op de rijdersmarkt te zien. Vooral het aangekondigd afscheid van Sebastian Vettel bij Ferrari zorgde voor heel wat commotie. Carlos Sainz zal Vettel vervangen maar wat doet Vettel? De Duitser werd de voorbije weken steeds nadrukkelijker gelinkt aan een mogelijke overstap naar Mercedes.

“Misschien beslist een van onze rijders om niet meer te racen en heb je plots een zitje vrij. Dat is waarom ik nu in juni niet wil zeggen ‘Sebastian, je maakt geen kans bij ons’ en dat hij niet voor ons zal racen,” aldus de motorsportbaas van Mercedes.

“Eerst en vooral wil ik tegen hem als rijder zoiets niet zeggen, dat zou grof zijn. Langs de andere kant heb ik ook al heel wat verrassende dingen zien gebeuren, soms gewoon uit het niets. Denk bijvoorbeeld maar aan het afscheid van Nico Rosberg eind 2016 toen hij wereldkampioen was geworden.”

“Op dat vlak houden we graag al onze opties open maar zullen we ons uiteraard concentreren op de gesprekken met onze huidige rijders,” besloot Toto Wolff.

“Aston Martin is puur een financiële investering, ik blijf bij Mercedes”
Ook over zijn eigen toekomst gonst het van de geruchten maar Toto Wolff heeft naar eigen zeggen de intentie om bij Mercedes te blijven. Mercedes reageerde al op de geruchten dat Toto Wolff naar Aston Martin zou overstappen maar ook Toto Wolff zelf bevestigde dat hij bij Mercedes wil blijven.

“Ik nam een belang in Aston Martin maar dat is een puur financiële investering omdat ik geloof in het merk en hun strategie. Dat verandert mijn eigen job echter niet: ik ben bij Mercedes, ik ben er motorsportbaas en ook één van de aandeelhouders van het F1-team en het is mijn doel om hier te blijven.”
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel de nieuwe F1-game F1 2021 via deze link en steun F1journaal.be

Steun F1journaal.be en koop via onderstaande banner Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print