Mercedes twijfelt of het vooruitgang heeft geboekt: “Misschien kwam het door het circuit in Melbourne”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Tijdens het raceweekend in Melbourne leek het Mercedes F1 team een belangrijke stap vooruit te hebben gezet maar volgens Mercedes zal die stap vooruit de komende races nog bevestigd moeten worden. De mogelijkheid bestaat immers dat de betere prestaties toe te schrijven waren aan de karakteristieken van het circuit in Melbourne.

“We hebben geen serieuze doorbraak geboekt, we zijn een beetje vooruit gegaan,” vertelde technisch directeur James Allison in een terugblik op de GP van Australië. “We hebben wat vooruitgang geboekt tegenover de leiders, Red Bull, en we bevinden ons nu op het niveau of misschien zelfs iets voor Ferrari en Aston Martin.”

“Was het verwacht? Over het algemeen wel, want het prestatieniveau was in Australië niet erg verschillende van de twee races daarvoor. Was het anders in vergelijking met Red Bull? Dat wel, maar niet erg verschillend tegenover de rest van het rijdersveld.”

“Het grootste verschil was dat Red Bull tijdens de kwalificatie in Australië iets minder presteerde in vergelijking met de rest van het rijdersveld en dat dit daardoor alles wat dichter bij elkaar bracht. Maar als je naar de relatieve performance van onze wagen in vergelijking met Ferrari en Aston Martin kijkt dan zit dat tot dusver dit jaar zeer dicht bij elkaar. Het was deze keer iets beter bij ons maar het verschil was marginaal.”

Volgens Allison lag de performance van Mercedes in Australië dan ook grotendeels in lijn met de verwachtingen voorafgaand aan het raceweekend. Grote vraag is nu of de iets betere performance al dan niet toe te schrijven was aan het specifieke circuit in Melbourne of daadwerkelijk aan vooruitgang die met de wagen werd geboekt.

“We hadden verwacht om met Ferrari en Aston Martin te strijden en het is leuk om te zien dat we net iets beter waren. We hadden echter verwacht om ons in deze situatie te bevinden,” aldus Allison. “Hoeveel van deze prestatie valt toe te schrijven aan dit circuit? Hoeveel komt door dingen die wij gedaan hebben? Dat zal de tijd moeten uitwijzen.”

“We gaan de komende weken naar enkele circuits die erg verschillend zijn en we zullen dan zien of onze algemene performance verbeterd is. Laat ons hopen dat dit het geval is, maar het kan ook dat onze betere performance toe te schrijven was aan de specifieke karakteristieken van dit circuit.”