Mercedes-voorvleugel verboden zonder dat er ooit een race mee gereden is

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Een aanpassing van het F1-reglement voor het seizoen 2023 heeft ervoor gezorgd dat een voorvleugel die Mercedes heeft ontwikkeld nooit gebruikt zal kunnen worden.

Tijdens het raceweekend op het Circuit of The Americas introduceerde Mercedes voor haar wagen een groot pakket met updates. Daarbij zat ook een bijzondere voorvleugel. Opvallend was echter dat Mercedes besloot om niet met de voorvleugel te racen omdat er twijfels waren over de legaliteit van de voorvleugel.

Er werd vervolgens gesuggereerd dat Mercedes daarna in Mexico met de voorvleugel zou racen maar ook dat gebeurde niet. De bewuste voorvleugel bleef zich in een ‘grijze zone’ bevinden. Aanpassingen aan het reglement voor het F1-seizoen 2023 halen de voorvleugel echter uit de grijze zone en daarmee staat meteen ook vast dat Mercedes met de voorvleugel niet zal kunnen racen.

De bewuste definitie van ‘slot gap separators’ is strikter bepaald waardoor bepaald is dat ze een structurele connectie tussen de verschillende profielen van de voorvleugel. Daarmee zijn de ‘slot gap separators’ die Mercedes op de bewuste voorvleugel had geplaatst dus definitief illegaal voor het F1-seizoen 2023.