Mika Hakkinen: “Michael Schumacher gaf nooit op, ik hoop dat hem dat nu ook helpt”

Ferrari
Ferrari

De duels tussen Mika Hakkinen en Michael Schumacher staan in de F1 te boek als één van de bekendste in de geschiedenis van de sport en Mika Hakkinen sprak met ‘F1-insider’ over de bewuste periode.

Aan het einde van de jaren negentig timmerde Michael Schumacher aan de weg naar een derde wereldtitel voor hemzelf en de eerste sinds lange tijd voor Ferrari. In 1998 en 1999 was het Mika Hakkinen die aan het langste eind trok maar daar gingen verbeten duels op het scherp van de snee aan vooraf.

Net zoals het meestal het geval is kwamen Schumacher en Hakkinen elkaar al in de jeugdreeksen tegen, de Fin legt uit wat hij het meest bewondert aan zijn toenmalige rivaal.

“Hij was een behoorlijk taaie tegenstander, liet nooit veel ruimte over en verdedigde altijd extreem hard. Er zijn zoveel aspecten die ik in hem bewonder. Het belangrijkste: hij gaf nooit op. Opgeven kwam gewoon niet in zijn woordenboek voor. Ik hoop dat die kwaliteit hem vandaag ook helpt.”

Dat maakte ook dat Schumacher soms behoorlijk ver ging om zijn doel te bereiken en omdat te duiden haalt Hakkinen  het voorbeeld van de GP van België in 2000 aan.

“Hij duwde me met 300 km/u op het gras. Op dat moment zei ik tegen hem dat hij zijn gezond verstand moest gebruiken. Het is een kwestie van leven of dood met deze snelheid! Hij hield zijn hoofd schuin en keek me vragend aan. Voor hem was het racen. Dat maakte hem uiteindelijk de beste van ons.”