Mohammed Ben Sulayem: “De FIA is enorm complex, de mensen lijken dat niet te beseffen”

FIA
FIA

Volgens FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem kan het publiek maar moeilijk inschatten hoe complex een organisatie zoals de FIA in elkaar zit en welke complexe taken ze moet uitvoeren.

“De mensen denken ‘oké, jij bent de president, jij hebt de rode loper en kan zelf beslissen iets te doen,” aldus Ben Sulayem. “Dat is een deel van het verhaal, maar je moet ook problemen aanpakken. Je kan niet zomaar weglopen en zeggen dat een ander het moet doen.”

“Je kan niet gewoon van iemand anders afhangen, ondertussen kan je echter ook niet micromanagen. Hoe meer je begint te graven, hoe meer je de dingen kan verbeteren.”

“Het moment waarop we zeggen ‘oké, we zijn er’, dat is het moment waarop het mis begint te gaan en we niet meer doen wat noodzakelijk is.”

Volgens Mohammed Ben Sulayem begrijpen de fans niet goed hoe de FIA als organisatie werkt en hoe complex ze is. De FIA groepeert immers 246 organisaties die lid zijn en dat in 145 landen. Daarbij horen naast de Formule 1, Formule E, het WRC en het WEC ook heel wat andere organisaties.”

“De mensen begrijpen het soms niet,” aldus Ben Sulayem. “Er zijn veel mensen die achter de organisatie schuilgaan, de FIA is complex.”

“Waarom? Wanneer je bijvoorbeeld naar het voetbal kijkt dan zijn er één of twee formaten, er is echter maar één formaat van het doel, er is slechts één formaat bal, en iedereen kijkt.”

“Maar kijk naar de FIA. Wanneer je naar de karting kijkt, er gelden daar ongelooflijk veel regels. Kijk ook naar de andere raceklassen en hun regels, zoals bijvoorbeeld de Formule 1, de rallysport enzovoort.”

“Iedere dag is een uitdaging, maar wel een uitdaging om van te genieten.”