Nico Rosberg onthult dure titelstrijd met Lewis Hamilton: “Ik moest na een crash 420 000 euro aan Mercedes betalen!”

Daimler Media
Daimler Media

Nico Rosberg heeft onlangs onthuld dat zijn strijd met Lewis Hamilton bij Mercedes tot ernstige financiële gevolgen voor hem heeft geleid.

Verschillende jaren vormden Lewis Hamilton en Nico Rosberg het rijdersduo bij Mercedes. Daarbij streden ze erg hard met elkaar en het kwam ook geregeld tot aanrijdingen en crashes. Bij Mercedes waren ze dat volgens Nico Rosberg op een bepaald moment zo beu dat hij en Hamilton zelf moesten opdraaien voor de schade.

Rosberg onthulde tijdens de ‘Business of Sport’ podcast dat er een clausule in hun contract werd opgenomen die hen deed betalen voor de schade die ze veroorzaakten tijdens crashes. De meest memorabele crash was ongetwijfeld die tijdens de eerste ronde van de GP van Spanje, de race waarin Max Verstappen uiteindelijk zijn eerste F1-overwinning wist te behalen.

Hamilton en Rosberg reden richting de vierde bocht tegen elkaar en dat was zo’n dieptepunt voor hun onderlinge strijd dat Mercedes besloot om het contract van beide rijders aan te passen en ze in de toekomst te laten opdraaien voor de kosten van de crashes.

“Omdat Lewis en ik crashten besloot het team om ons te laten opdraaien voor de schade,” aldus Rosberg. “We moeten een contract ondertekenen dat vanaf dan, als we crashten en wie het zijn fout ook was, dat we moesten betalen voor de schade.”

Rosberg herinnert zich nog dat er één specifiek incident tussen Hamilton en hem was waardoor hij stevig in de geldbuidel moest tasten.

“Ik herinner me nog hoeveel ik moest betalen, het was 360 000 Britse pond (420 000 euro), ik moest voor één van de twee crashes betalen. Het was erg pijnlijk,” blikt Rosberg terug. “We zorgden ervoor dat we zeker niet meer crashten.”

Volgens Rosberg was het niet de eerste keer dar er moest opgedraaid worden voor schade die gereden werd. Ook tijdens zijn periode in de F2 moest er betaald worden voor schade aan de wagen. Zijn vader had geleend om de schade te betalen en toen Nico Rosberg zijn eerste loon bij het Williams F1 team kreeg betaalde hij zijn vader meteen terug voor de schade die hij had moeten betalen voor een crash met een F2-bolide.

“Van zodra er 80 000 Britse pond op mijn rekening werd overgeschreven ging het meteen terug weg want mijn vader had een lening aangegaan voor de schade die ik destijds in de F2 had gereden,” aldus Rosberg. “Ik crashte met mijn wagen, mijn voorvleugel en de voorkant van de wagen raakten beschadigd en dat kostte 80 000 Britse pond.”

“Het was niet zijn doel om mijn racen te financieren. We probeerden het echt te bekostigen met de sponsors. Maar dat omvatte niet de grote crash. Ik moest dan ook een lening aangaan voor die grote crash. Mijn eerste salaris ging dan ook naar die crash.”