Nico Rosberg stelt zich vragen bij F1-afscheid Sebastian Vettel: “Was dit het juiste moment?”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

De GP van Abu Dhabi was de laatste race uit de F1-carrière van Sebastian Vettel. Als viervoudig F1-kampioen nam Vettel afscheid van de sport maar Nico Rosberg vraagt zich af of dit wel het juiste moment voor Vettel was om afscheid te nemen.

Tijdens zijn vijftien jaar in de sport slaagde Vettel erin om naast vier wereldtitels ook drieënvijftig races te winnen. Na zijn overstap van Red Bull naar Ferrari hoopte Vettel om minstens een vijfde wereldtitel te behalen bij de Scuderia. Die kwam er niet en uiteindelijk maakte Vettel nog een overstap naar Aston Martin alvorens dus afscheid te nemen van de sport.

“Om te beginnen, hij heeft een legendarische carrière op zijn naam staan,” aldus Rosberg tegenover ‘Sport1’. “Seb is één van de meest succesvolle rijders ooit, het is ongelooflijk wat hij in de Formule 1 bereikt heeft. Die vier wereldtitels op rij zijn te gek.”

Ondanks dat Vettel met zijn overstap van Ferrari naar Aston Martin een stap achteruit leek te moeten doen heeft Vettel volgens Rosberg ook bij Aston Martin getoond uit welk hout hij gesneden was en over welk ongelooflijk talent hij beschikte.

“Er waren momenten dat hij opnieuw geweldig reed, bijvoorbeeld aan het einde van dit seizoen. Dat was echter niet altijd het geval,” aldus de wereldkampioen van 2016.

“Hij is vaak uit zichzelf gespind, wat voor een viervoudig wereldkampioen niet uit te leggen is. Het is vreemd dat zo’n dingen race na race gebeurden. Op mentaal vlak moet dat moeilijk geweest zijn.”

Gevraagd naar de timing van Sebastian Vettel zijn afscheid maakt Rosberg vervolgens de vergelijking met zijn eigen afscheid van de sport.

“Ik wou absoluut vermijden dat ik in een negatieve spiraal zou belanden en steeds dieper zou wegzinken,” aldus Rosberg. “Dat was een horrorscenario voor mij.”

“Ik ben er zeker van dat het ook voor Seb niet eenvoudig was. Maar of hij op het juiste moment is gestopt, dat is een vraag die alleen hij kan beantwoorden.”

“Het leek alsof hij tijdens de laatste races volledig bevrijd rondreed, hij reed zoals tijdens zijn beste periode. Hij reed geweldige races en toonde ongelooflijke dingen.”

“In Austin reed hij aan de leiding en in Brazilië was hij vierde of vijfde met een wagen die extreem traag was. Dat was zeer sterk van hem en omwille daarvan heb ik het idee dat hij een mooi einde voor zijn carrière had.”