Nieuw Europees circuit geopend waarop in de toekomst F1-races kunnen plaatsvinden

Balaton Park Circuit
Balaton Park Circuit

In Hongarije is vandaag het Balaton Park Circuit geopend, een gloednieuw circuit dat ook geschikt is om in de toekomst een F1-race te organiseren.

Wanneer we aan Hongarije denken dan denken we als F1-fan meteen aan de Hungaroring. Het ‘Mickey Mouse-circuit’ staat niet echt gekend voor spannende races en veel inhaalmanoeuvres maar voor de Hongaarse F1-fans is er hoop. Het gloednieuwe Balaton Park Circuit is immers officieel geopend en bevindt zich op zo’n 87 kilometer van Boedapest.

Het circuit ligt in de buurt van het erg gekende Balantonmeer. Het is 4,115 kilometer lang en gaat tegen de klok in. Er is plaats voor zo’n 10 000 fans maar mits het bouwen van extra tijdelijke tribunes kan de capaciteit uitgebreid worden naar 120 000 fans. Mocht er eventueel een F1-race plaatsvinden dan is dergelijke capaciteit uiteraard een must.

Een F1-race organiseren is in theorie mogelijk want het circuit voldoet aan de vereisten voor het organiseren van een F1-race en die van de veelbesproken ‘FIA Grade 1-status’. Die heeft het circuit echter nog niet aangevraagd. Voormalig F1-piloot Giancarlo Fisichella heeft het gloednieuwe circuit al eens uitgeprobeerde en had niets dan lof voor het Balaton Park Circuit.

Op een F1-race op het Balaton Park Circuit moeten we de komende jaren sowieso nog niet hopen want de Hungaroring heeft momenteel nog een contract voor het organiseren van een F1-race tot in 2027.