Nieuwe safety car-regels vanaf GP van Groot-Brittannië

Na het debacle tijdens de GP van Europa in Valencia kwam er heel wat kritiek op de safety car-regels en de FIA. Daar zou nu via een wijziging van de safety car-regels verandering in moeten komen.
Er was heel wat te doen omtrent de safety car-regels en het optreden van de racestewards en de FIA in Valencia. Lewis Hamilton genoot een onterecht voordeel tegenover ondermeer beide Ferrari-rijders en bij uitbreiding zelfs heel wat andere rijders in de wk-tussenstand. Daarnaast werden ook heel wat andere rijders ‘bestraft’ met een tijdstraf van vijf seconden die uiteindelijk amper de uitslag beïnvloedde.

De FIA besefte zelf al tijdens de race dat het voor paal stond. De safety car kwam op een wel erg slecht moment de baan op en bovendien bestrafte het Hamilton veel te laat waardoor ook zijn bestraffing niets veranderde aan de posities tijdens de race. We wedstrijdleiding kwam bijna letterlijk live in beeld met het schaamrood op de wangen.

Vanaf de GP van Groot-Brittannië zullen de regels in verband met de safety car veranderen. Daarmee wil de FIA een herhaling van het debacle van Valencia vermijden.

Charlie Whiting besprak met de teams verschillende mogelijkheden maar de belangrijkste consensus zou zijn dat de wagens bij een safety car-procedure nog meer zouden vertragen dan nu het geval is. Onder het oude reglement moesten de wagens vertragen tot een rondetijd die ongeveer 120 procent van een normale rondetijd bedroeg. Nu zullen de wagens in die mate moeten vertragen dat ze ongeveer een gelijkaardige snelheid als de verwachtte snelheid van de safety car hebben.

Na de vrije oefensessies van vrijdag en zaterdag zullen de teams en rijders de kans krijgen om te oefenen hoe het systeem met de nieuwe richttijd zal werken.

Ondermeer het sluiten van de pitlane tijdens een safety car-procedure was ook één van de voorstellen. Dat voorstel haalde het echter niet, misschien omdat er enkele jaren geleden een gelijkaardige regel was die voor heel wat problemen zorgde.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Neem deel aan het GP van Rusland-spel: prijzenpot van minstens 500 euro !!!

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner AutoAuto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Select juli 2021Select juli 2021