Nikita Mazepin mag niet onder Russische vlag deelnemen aan F1-races

De Russische F1-piloot Nikita Mazepin zal twee jaar lang niet onder Russische vlag kunnen deelnemen aan de Formule 1.


Mazepin deed de voorbije maanden al meermaals van zich spreken, onder andere door een video op Instagram waarop te zien is dat hij een vrouw bij de borsten betast. Daarnaast deed de Rus het voorbije seizoen in de Formule 2 ook heel wat opmerkelijke acties die hem de nodige bestraffingen en bijna een race schorsing opleverden.

Deze keer komt Nikita Mazepin echter in het nieuws omwille van zijn nationaliteit. Met Mazepin staat er komend F1-seizoen immers opnieuw een Rus op de startgrid van de Formule 1 maar het ziet er niet naar uit dat we ook daadwerkelijk de Russische vlag op zowel de grid als het podium zullen zien.

In december besliste het Court of Arbitration for Sport (CAS) immers dat het verbod voor Rusland om deel te nemen aan sportevenementen van een wereldkampioenschap gehandhaafd blijft. Die ban kwam er naar aanleiding van door de staat gesponsorde doping tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 die in het Russische Sochi plaatsvonden.

Door de ban zullen er geen atleten onder Russische vlag kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokyo of het wereldkampioenschap voetbal. Er zijn echter ook nog verder gevolgen want Nikita Mazepin zal daardoor ook niet onder Russische vlag kunnen deelnemen aan de Formule 1.

Mazepin liet reeds eerder uitschijnen dat hij omwille van zijn nationaliteit veel meer kritiek te verwerken krijgt. Voor de Haas F1-piloot zal er dit jaar echter niets anders opzitten dan als ‘neutraal atleet’ deel te nemen, al mag het woord Rusland of de initialen van de Russische Automobiel federatie (RAF) wel vermeld worden.

Het Russische volkslied zal voorafgaand aan de GP van Rusland of op het F1-podium niet gespeeld mogen worden. Uiteraard zullen Russische hoogwaardigheidbekleders zoals Russisch president Vladimir Poetin wel de GP van Rusland mogen bijwonen, al maakte die er ondertussen al de gewoonte van om niet heel de race te aanschouwen.

De kans dat we Nikita Mazepin dit jaar op het F1-podium zullen zien is echter klein, de kans dat Mazepin dit jaar nog voor commotie zal zorgen is echter des te groter …
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sale Solden 2023Sale Solden 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sale Solden 2023Sale Solden 2023