Nikita Mazepin verliest rechtszaak: F1-terugkeer voorlopig uitgesloten

Haas F1 team
Haas F1 team

De Rus Nikita Mazepin had een rechtszaak aangespannen om de restricties die tegen hem zijn opgelegd op te heffen. Het Brits hooggerechtshof heeft Mazepin echter in het ongelijk gesteld en hij mag voorlopig een eventuele terugkeer naar de Formule 1 vergeten.

In de aanloop naar het begin van het F1-seizoen 2022 verloor Nikita Mazepin bij het Haas F1 team zijn racezitje. Nikita Mazepin werd geruggesteund door zijn vader Dmitry Mazepin en zijn Russische firma Uralkali. Dmitry Mazepin zou tot de zogenaamde ‘inner circle’ van Russisch president Vladimir Poetin behoren en daarmee kwamen de Mazepins ook in het vizier van het sanctiebeleid van het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en Canada.

Naast de financiële sancties geldt er ook een reisverbod voor Nikita Mazepin en daardoor zou hij niet in gesprek kunnen gaan met de meeste F1-teams. Daarnaast kan hij ook niet racen in Canada omdat er geen Russische rijders toegelaten worden tot motorsportevenementen. Mazepin heeft nog enkele andere rechtszaken lopen maar gezien de uitspraak van het Brits hooggerechtshof mag Nikita Mazepin een F1-terugkeer op korte termijn sowieso vergeten.

Lees ook: Nikita Mazepin sleept Canada voor de rechter om kans te maken op F1-comeback