Nyck de Vries: “Ik ben eigenlijk nog een rookie, ervaring uit andere raceklassen zal me echter helpen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Ondanks dat Nyck de Vries vorig jaar zijn eerste race in de Formule 1 afwerkte, en ook verschillende tests deed, beschouwt hij zichzelf nog steeds als een F1-rookie.

Het verhaal van Nyck de Vries is algemeen gekend, hij mocht vorig jaar tijdens het raceweekend in Monza op het allerlaatste moment invallen voor Alex Albon. De Vries reed een erg sterke race en finishte tijdens zijn F1-debuut meteen in de punten.

Uiteindelijk zag Nyck de Vries die invalbeurt dus bekroond met een F1-racezitje voor 2023. Daarnaast heeft hij bij verschillende F1-teams toch ook wel wat ervaring opgedaan omdat hij op vrijdag tijdens een oefensessie in actie mocht komen. Ondanks al die ervaring beschouwt Nyck de Vries zichzelf nog steeds als een rookie in de Formule 1.

“Ik zou zeggen dat ik nog een rookie ben,” aldus De Vries. “Uiteraard had ik het privilege om met verschillende F1-bolides te rijden maar ik denk dat het voordeel op dat vlak niet zo groot was omdat ik er telkens maar erg kort in heb gereden.”

“Naast die drie ‘rookie tests’, twee bij Mercedes en één bij AlphaTauri, heb ik niet echt veel getest met een F1-bolide. Die eerste oefensessies vormden een geweldige opportuniteit om tijdens een raceweekend ervaring op te doen. Het zorgt voor een compleet andere soort van druk dan wanneer je een volledige dag kan testen, er is immers bijzonder weinig tijd. Het is een opportuniteit om jezelf te tonen maar tegelijkertijd valt er meer te verliezen dan te winnen, maar het is een goede ervaring die ik heb opgedaan.”

Volgens Nyck de Vries zal vooral zijn ervaring in andere raceklassen ook tijdens zijn debuutseizoen in de Formule 1 van pas komen.

“Ik denk dat de ervaring die ik bij verschillende teams en onder verschillende omstandigheden heb opgedaan erg waardevol zal zijn. Wat pure tijd op de baan en tijdens races betreft heb ik echter minder ervaring dan andere rookies op de startgrid van de Formule 1. Ik ben echter een beetje ouder en ik heb de kans gekregen om in andere kampioenschappen te rijden, ook die ervaring is waardervol,” besluit Nyck de Vries.