Nyck de Vries in de plaats van een Red Bull-junior, wat is de rol nog van AlphaTauri?

AlphaTauri F1 team
AlphaTauri F1 team

Toro Rosso was ooit de springplank voor junior-rijders uit de Red Bull stal maar voor volgend jaar trekken ze liever Nyck de Vries aan. Vervult AlphaTauri eigenlijk nog de rol waarvoor het oorspronkelijk was opgericht?

De voorbije jaren diende het team uit Faenza ook al meer dan eens als opvangnet voor rijders die bij de hoofdmacht van Red Bull te licht bevonden werden, zoals Pierre Gasly en Daniil Kvyat. Ook de overstap van Alex Albon naar van Toro Rosso naar Red Bull bleek geen succes en om hem te vervangen werd er gekozen voor Sergio Perez bij Red Bull, die nog tot 2024 onder contract ligt.

Ondanks het feit dat Red Bull in 2023 vier junior-rijders aan het werk zal hebben in de Formule 2 heeft AlphaTauri er toch voor gekozen om Nyck de Vries als vaste rijder te benoemen volgend volgend seizoen. De Nederlander komt uit de Mercedes-familie en had geen banden met Red Bull en ook de eerste keuze van AlphaTauri, Colton Herta maakt geen deel uit van de Red Bull-familie.

Maar wat is dan nog het doel van het team? Volgens Franz Tost is dat een ambassadeur te zijn voor het merk AlphaTauri en rijders opleiden voor Red Bull Racing. AlphaTauri is een modemerk van Red Bull dat in 2016 het levenslicht zag en om de naambekendheid van het merk te vergroten werd Toro Rosso, wat gewoon Italiaans is voor Red Bull, omgedoopt naar AlphaTauri.

In dat opzicht was Colton Herta uiteraard de geknipte persoon geweest om het merk te lanceren in de Verenigde Staten.  “Vanuit marketingoogpunt zou het goed zijn geweest om een Amerikaan met een klinkende naam te hebben,” aldus teambaas Tost. “Het zou ons een voorsprong hebben gegeven op de Amerikaanse markt omdat wij, zoals ik al zei, een ambassadeur van AlphaTauri zijn. Dat zou een goede marketing optie zijn geweest.”

Het feit dat Herta niet genoeg punten op zijn superlicentie heeft stak daar een stokje voor en dan kwam er ook nog eens de glansprestatie van de Vries Monza.

Er zijn wel degelijk Red Bull-juniors maar volgens Tost hebben ze allemaal een gebrek aan ervaring en moeten ze allemaal nog minstens een of twee jaar geduld hebben. 

“We zullen zien hoe ze het zullen doen in de verschillende kampioenschappen en of ze goed genoeg zijn om zich in de toekomst bij ons aan te sluiten,” vertelt Tost.

Formule 2-rijder Liam Lawson mag zich in Austin of Mexico wel al verheugen op een vrije training met AlphaTauri, terwijl daar voor Nyck de Vries nog geen plannen voor zijn.

“Momenteel zijn er geen plannen voor een vrije training met Nyck,” zegt Tost. “Ik denk dat we nog een sessie doen met Liam, in Amerika of Mexico.”

Profiteer tijdens CYBER WEEKEND van unieke aanbiedingen: OP=OP!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Black Friday 2022Black Friday 2022