Nyck de Vries kroont zich tot Formule E-kampioen, Stoffel Vandoorne op het podium

Mercedes Formule E team
Mercedes Formule E team

De Nederlander Nyck de Vries heeft in Berlijn tijdens de laatste race van het seizoen de Formule E-titel veroverd. De teamgenoot van Stoffel Vandoorne profiteerde optimaal van steken die zijn concurrenten lieten vallen. Norman Nato won de race terwijl Stoffel Vandoorne als derde op het podium finishte.

Vandaag kregen we in Berlijn de ontknoping van het Formule E-seizoen en nog een handvol rijders maakten kans op de titel. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne mocht de race van op de polepositie aanvatten en we kregen al meteen de nodige portie drama bij de start.

Mitch Evans bleef immers stilstaan bij de start en Mortara knalde achterop Evans. Meteen een rode vlag dus en de nummers twee en vier in het kampioenschap lagen uit de race en mochten een kruis maken over een eventuele Formule E-titel. Beide rijders kwamen gelukkig redelijk ongeschonden uit de crash.

Nyck de Vries, de teamgenoot van Stoffel Vandoorne en leider in het kampioenschap, wist zelf nipt een aanrijding te vermijden en de Nederlander deed uiteraard een goede zaak in de strijd om de titel. Jake Dennis was nu samen met Nyck de Vries de grote kanshebber op de titel.

Tijdens de herstart bleef Stoffel Vandoorne aan de leiding maar kregen we opnieuw drama want Jake Dennis blokkeerde zijn wagen volledig bij het aanremmen voor de eerste bocht. Dennis belandde tegen de muur en ook zijn race zat erop. Zo lagen de nummers twee, drie en vier uit het kampioenschap en leek Nyck de Vries onbedreigd richting de Formule E-titel te kunnen gaan rijden.

Vandoorne probeerde het veld compact te houden om zo teamgenoot Nyck de Vries te helpen. Onze landgenoot activeerde in tegenstelling tot de wagens achter hem pas laat zijn ‘attack mode’ waardoor Nato, Sims en Rowland hem met ‘attack mode’ eenvoudig konden passeren. Vandoorne viel daardoor terug naar de vijfde plaats.

Plots kregen we met nog ongeveer vijftien minuten te gaan een smerige actie van Di Grassi die Antonio Felix da Costa in de muur forceerde. Safety car op de baan en goed nieuws opnieuw voor Nyck de Vries want Antonio Felix da Costa was de naaste belager van de Nederlander voor de titel.

Norman Nato bleef comfortabel aan de leiding rijden van de race terwijl Oliver Rowland tweede lag. Stoffel Vandoorne werkte zich ondertussen opnieuw op naar de derde plaats terwijl teamgenoot Nyck de Vries terugviel naar de zevende plaats. De Nederlandse teamgenoot van Stoffel Vandoorne was echter nog steeds onderweg naar zijn eerste titel in de Formule E.

Uiteindelijk was het Norman Nato die de laatste race van het seizoen wist te winnen, voor Oliver Rowland en Stoffel Vandoorne die het podium vervolledigden. Nyck de Vries finishte de race als achtste en kroonde zich zo tot Formule E-kampioen.

Grote vreugde bij het Mercedes Formule E-team en Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff. Naast de rijderstitel slaagde Mercedes er immers ook in om zich tot kampioen bij de teams te kronen.

De komende dagen kan de geruchtenmolen alvast een versnelling hoger draaien want Nyck de Vries werd de voorbije dagen gelinkt aan een mogelijke overstap naar de Formule 1. Ook over Stoffel Vandoorne zijn er gelijkaardige geruchten terwijl er tegelijkertijd gespeculeerd wordt dat Mercedes zich zal terugtrekken uit de Formule E.

Maar eerst mag er dus stevig gevierd worden …