Organisatoren ‘Dutch GP’ zullen tegen 18 augustus 35 000 fans teleurstellen

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Eerder deze week raakte bekend dat de GP van Nederland met slechts 67 procent van de vergunde capaciteit mag verreden worden, wat neerkomt op zo’n 70 000 fans in de tribunes. De organisatoren wacht nu de moeilijke oefening om tegen 18 augustus maar liefst 35 000 fans de harde boodschap te brengen dat ze niet naar het circuit van Zandvoort mogen komen.

De voorbije week gingen de emoties bij zowel de organisatie alsook de Nederlandse fans alle richtingen uit. Lange tijd ging de organisatie van de ‘Dutch GP’ er immers vanuit dat er met volle tribunes en dus 105 000 fans op het circuit van Zandvoort zou gereden kunnen worden.

Tot afgelopen vrijdag na eerdere geruchten op donderdag definitief duidelijk werd dat er met slechts 67 procent van de maximaal vergunde capaciteit geracet zal kunnen worden. Naast een financiële aderlating van miljoenen euro’s, waarvoor de organisatie geen beroep kan doen op compensaties vanuit de Nederlandse regering of de Formule 1, moeten de organisatoren ook zo’n 35 000 fans teleurstellen.

De organisatoren van de ‘Dutch GP’ wacht nu een bijzonder moeilijke oefening om te bepalen wie er begin september niet bij zal mogen zijn. 35 000 fans informeren dat ze niet op het ‘feestje’ erbij zullen mogen zijn, het zal een pijnlijke boodschap zijn die uiterlijk tegen 18 augustus gebracht zal worden.

“Om 19u vrijdagavond hebben wij ook pas het officiële nieuws gekregen en gehoord dat dit de regels worden,” aldus circuitdirecteur Robert van Overdijk in gesprek met ‘Motorsport.com’.

“Dat betekent dat we echt nog wel een paar dagen nodig hebben om de puzzel te leggen. Ik denk dat we iedere dag bij elkaar komen om deze vragen te bespreken, over de procedure valt nu nog niet veel te zeggen. Het wordt een enorme uitdaging en helaas kunnen we niet anders dan mensen teleurstellen, maar goed: wij hebben niet besloten dat één derde niet mag komen…”

De fans die voor dit jaar een ticket hadden en de race niet zullen mogen bijwonen krijgen volgens Robert van Overdijk een voorkeursbehandeling bij de tickets voor de GP van Nederland volgend jaar.

Ook voor de organisatoren van de GP van België is de beperking van het aantal fans op het circuit van Zandvoort belangrijk nieuws. Op het circuit van Spa-Francorchamps zullen maximaal 75 000 fans toegelaten worden en aangezien er nog tickets te koop zijn is de kans groot dat heel wat extra Nederlanders nu alsnog zullen afzakken naar het circuit in de Belgische Ardennen om hun held Max Verstappen aan te moedigen.