Nyck de Vries stond in 2022 al bijna op de F1-startgrid: “Uiteindelijk moest ik zelf Helmut Marko bellen”

AlphaTauri F1 team
AlphaTauri F1 team

Komend seizoen zien we Nyck de Vries zijn eerste volledig seizoen in de Formule 1 afwerken. De Nederlander dankt zijn racezitje bij AlphaTauri aan zijn indrukwekkende invalbeurt voor Alex Albon bij Williams in Italië. Het is echter bij datzelfde Williams dat Nyck de Vries bijna in 2022 al één van beide racepiloten werd.

Opvallend genoeg maakte Nyck de Vries voorafgaand aan het F1-seizoen 2022 al kans om voor Williams te gaan racen. Het was na zijn Formule E-titel in 2021 dat Nyck de Vries in beeld kwam voor een racezitje in 2022. De Vries maakte samen met Alex Albons kans op een racezitje maar uiteindelijk besloot Williams dus om voor Albon te gaan. Uitgerekend diezelfde Albon mocht Nyck de Vries in Italië vervangen.

“Het ging bij Williams tussen Alexander Albon en mij en uiteindelijk kozen ze voor Alex,” aldus De Vries in gesprek met ‘De Telegraaf’. “Toen dacht ik wel: shit, hoe ga ik dit momentum nog eens twaalf maanden lang vasthouden? Het is zo’n enorm schaakspel. Alle scenario’s spookten continu door mijn hoofd.”

Na zijn indrukwekkende invalbeurt reed Nyck de Vries zich nog extra in beeld maar het was een telefoontje naar Helmut Marko, nota bene op aanraden van Max Verstappen, dat er voor zorgde dat De Vries in 2023 een racezitje bij AlphaTauri heeft.

“Ik belde Marko op en zei dat ik het belangrijk vond dat hij wist dat ik na het jaar kon gaan en staan waar ik wilde. Ik denk dat het gesprek nog geen drie minuten duurde en hij zei dat hij erop terug zou komen. Een uur later belde hij terug,” besloot Nyck de Vries tegenover ‘De Telegraaf’.