Toto Wolff onthult waarom Mercedes besloot om de Formule E te verlaten

Mercedes Formule E team
Mercedes Formule E team

Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff heeft meer uitleg gegeven over de beslissing van Mercedes om de Formule E vaarwel te zeggen.

Na drie seizoenen aan de Formule E te hebben deelgenomen besloot Mercedes om de stekker uit het project te trekken, dit ondanks twee opeenvolgende wereldtitels met Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne. Het Mercedes Formule E-team werd verkocht aan McLaren en Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff geeft in een interview meer uitleg over die beslissing.

Er wordt al eens gezegd dat ‘alles om geld draait’ en ook dat lijkt nu de drijfveer van Mercedes te zijn geweest om te stoppen met haar Formule E-team. De zogenaamde ‘return on investment’ was niet groot genoeg, dit ondanks de twee wereldtitels en het feit dat de tv-cijfers van de Formule E jaar-op-jaar met zo’n 58 procent stegen.

“Ik denk dat de Formule 1 zo groot is geworden dat ze al de rest in haar schaduw plaatst,” vertelt Toto Wolff tegenover de Poolse website ‘SwiatWyscigow.pl’. “We waren gedurende 30 jaar erg succesvol in de DTM.”

“Er werd echter een punt bereikt waarop je zo’n 40 à 50 miljoen euro moest investeren maar waarbij wat je ervoor in de plaats kreeg te klein was.”

En daarmee lijkt de beslissing van Mercedes om de Formule E vaarwel te zeggen dezelfde drijfveer te hebben als het afscheid van Mercedes van de DTM eind 2018. De Formule E beweert een enorme groei in aantal fans te hebben maar de return was volgens Toto Wolff gewoonweg niet voldoende.

“Het is hetzelfde voor de Formule E, niet voldoende publiek,” aldus Wolff. “Je hebt de DTM, er is de Formule E en vervolgens heb je ook de Formule 1.”

“We besloten om ons te concentreren op de F1 en onze middelen daarin te investeren in plaats van afgeleid te worden door allerlei andere zaken.”