“Ontwikkeling van F1-bolide en budgetplafond zullen titelstrijd beslissen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Adrian Newey zal de strijd tussen Ferrari en Red Bull dit jaar waarschijnlijk beslist worden door hoe de teams zullen omgaan met het ontwikkeling van hun bolides en het budgetplafond.

Een perfect weekend in Imola heeft ervoor gezorgd dat Red Bull weer volop meedoet in de strijd om de wereldtitel, zowel bij de constructeurs als bij de rijders. Momenteel zijn het die twee teams die een stuk boven de rest van het veld uitsteken, net zoals Mercedes en Red Bull dat de voorbije jaren deden.

In een gesprek met de podcast ‘F1 Nation’ na de race in Imola werd Adrian Newey gevraagd of Red Bull nu de betere auto heeft ten opzichte van Ferrari en daar antwoordde hij als volgt op: “Vandaag duidelijk wel maar in Melbourne was het duidelijk niet het geval.”

“Ik denk dat het zal zijn zoals het vorig jaar was tussen onszelf en Mercedes. Bepaalde circuits zullen de ene auto beter liggen dan de andere maar dat is moeilijk te voorspellen.”

Bijna alle teams zijn het erover eens dat de ontwikkeling van de bolides cruciaal wordt dit jaar en Newey voegt er aan toe dat het vooral belangrijk zal zijn hoe dat zal gebeuren met het budgetplafond in gedachten.

“De ontwikkeling is dit jaar uiteraard belangrijk maar een andere belangrijke factor is het budgetplafond,” aldus Newey.

“Dat betekent dat we moeten ontwikkelen met die beperkingen. Misschien zullen we nu keuzes maken over dingen die we voorheen meteen geïntroduceerd zouden hebben maar er nu een beetje langer mee wachten tot we ons pakket wat meer hebben opgebouwd. We kunnen het ons niet veroorloven om te doen zoals we vorig jaar deden of de voorgaande jaren toen we elke race iets nieuws hadden.“

Newey wordt gezien als één van de grootste ontwerpers aller tijden in de Formule 1 en hij laat weten dat hij nog steeds even gepassioneerd is door de sport als tijdens zijn beginjaren.

 “Ik hou van het ontwerp en de techniek,” zei hij. “Het is een ontwerp en menselijke competitie. Er is bijna geen andere vorm van sport waar je deze combinatie van mens en machine hebt.” 

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner