Opinie: Ferrari 2014: The Iceman vs The Samurai

Kimi Räikkönen keert terug naar Ferrari.
image
Om eerlijk te zijn, ik had dit niet zien aankomen. Ja, er waren wel geruchten maar in de Formule 1 zijn er altijd geruchten, zeker in deze tijd van het seizoen. Het is “Silly Season” dus dan wordt zowat elke rijder aan elk team gelinkt. Daarenboven was ik ervan overtuigd dat Ferrari niet het risico zou nemen om twee wereldkampioenen samen te plaatsen. Maar dat hebben ze dus wel gedaan. Eindelijk!

“La Scuderia” houdt heel sterk vast aan traditie en de traditie was een rijder die moet vechten voor de wereldtitel en een andere die hem daarbij moet ondersteunen. Het bekendste (en meest succesvolle) voorbeeld is het duo Michael Schumacher en Rubens Barrichello. Schumacher als absolute kopman en Barrichello als back-up en om punten weg te kapen van de tegenstanders. Een goede strategie, als het werkt tenminste…. En dat is de laatste jaren niet het geval bij Ferrari. De laatste wereldtitel dateert van 2007 en werd gewonnen door (jawel) een zekere Kimi Räikkönen.

De grote vraag is natuurlijk of Kimi “The Iceman” Räikkönen en Fernando “The Samurai” Alonso overeen zullen komen als ploeggenoten. Qua karakter kunnen de twee in elk geval al niet méér verschillen. Räikkönen is de koele Fin die geen bal geeft om wat de pers, fans, tegenstanders en eigenlijk de volledige aardbol van hem denkt. Hij doet wat hij wil, wanneer hij wil en hoe hij wil. Vloeken op het podium, live voor miljoenen kijkers, cameramannen omver duwen, middelvingers naar andere rijders, Kimi doet het allemaal. We mogen er zeker van zijn dat de terugkeer naar Ferrari voor Kimi geen emotionele beslissing is. De Fin heeft geen emotionele band met teams en koos voor Ferrari omdat hij ervan overtuigd is dat zij hem een competitieve wagen zullen geven. En voor het geld natuurlijk, dat geeft Räikkönen ook zonder schroom toen.

Fernando Alonso daarentegen rijdt met zijn hart. Ferrari heeft hem de laatste jaren niet de wagen kunnen geven die hij verdient maar ondanks dat blijft de Spanjaard zijn team motiveren en haalt hij meer uit zijn bolide dan er daadwerkelijk in zit. Alonso heeft in zijn eerste jaar bij Ferrari het hele team naar zijn hand gezet en heeft de miljoenen Ferrarifans ter wereld achter zich gewonnen. Daarenboven is hij zijn team altijd blijven verdedigen. Alonso is een vechter in hart en nieren, zelf verwijst hij op Twitter altijd naar de samoerai’s. Zolang de wereldtitel mathematisch mogelijk is, is Alonso bereid om alles op alles te zetten en om het team aan het werk te zetten en er ook in te blijven geloven. Om een team te motiveren en als teamplayer is er op de hele grid geen betere dan Fernando Alonso.

Twee sterke karakters en twee fenomenaal goede rijders dus. Maar die samen in een team? Loopt dat wel goed af? Alonso is het de voorbije jaren gewoon geweest om eerste rijder te zijn en zich niet veel te moeten aantrekken van zijn teamgenoot Felipe Massa. De weinige keren dat Massa hem het leven zuur kon maken werden door het team makkelijk opgelost. “Felipe, Fernando is faster than you” is daarvan het beste voorbeeld. Maar zo’n dingen zal Ferrari met Räikkönen niet moeten proberen. The Iceman is geen tweede rijder en dat zal hij ook nooit worden.

Ferrari zal dus voor de eerste keer in vele tientallen jaren met twee kopmannen racen en dat zal aanpassen worden. Het team zal zich moeten focussen om de beide bolides tergelijkertijd te ontwikkelen en niet updates voor 1 enkele wagen. En de kans is groot dat Ferrari wel een paar brandjes tussen de ploeggenoten gaat moeten blussen. Want twee toprijders en twee titelkandidaten, dat botst op een gegeven moment sowieso.

De combinatie Räikkönen-Alonso zal dus wel degelijk een “explosieve combinatie” worden om het met de woorden van Schumacher te zeggen maar tegelijkertijd misschien ook een wonderteam. Want uit de geschiedenis is al meermaals gebleken dat twee sterke ploegmaats elkaar pushen. De twee kunnen elkaar beter maken en twee consistent goede rijders zou Ferrari (eindelijk) weer een constructeurstitel kunnen opleveren. De grote droom in Maranello! Dus een verkeerde beslissing van Räikkönen en Ferrari, zoals sommigen dit noemen, lijkt het mij zeker niet. En daarenboven, The Iceman “knows what he’s doing”!

geschreven door Catya Leroux
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}