Opnieuw zorgen over de toekomst van Monza en Imola: “Het gaat niet zoals verwacht”

gridposities in Monza

Met de circuits van Monza en Imola staan er twee Italiaanse races op de F1-kalender maar of dat nog langs zal duren is echter maar de vraag. De ticketverkoop voor beide races verloopt niet zoals verwacht en daarmee lijkt ook de toekomst van beide races op de F1-kalender onzeker te worden.

F1-baas Stefano Domenicali liet al meermaals verstaan dat ‘historische circuits’ niet zomaar op hun geschiedenis kunnen rekenen om op de F1-kalender te staan. Daarbij wordt naast circuits zoals Spa-Francorchamps, Silverstone en Monaco bijvoorbeeld ook aan Monza en Imola gedacht. In die zin moet alles op alles gezet worden om van de races goede events te maken die niet alleen aantrekkelijk zijn voor de fans op het circuit maar ook voor de kijkers op tv.

En voor mooie beelden en een goede beleving zijn er veel fans op het circuit nodig en dat lijkt een probleem te worden voor de GP van Emilia-Romagna en de GP van Italië want de ticketverkoop verloopt tegenvallend. Daarmee steken Imola en Monza af tegenover heel wat andere races die vaak zo goed als of zelfs volledig uitverkocht zijn.

In Italië hangt het succes van de ticketverkoop vaak af van hoe goed Ferrari presteert en dat lijkt ook dit jaar het geval te zijn. Daarnaast zijn de tickets echter veel duurder geworden dan de voorbije jaren.

“We moeten onze verplichtingen aan de Formule 1 nakomen en de ticketverkoop voor de twee races verloopt niet zoals verwacht. De performance van Ferrari is daarbij een beslissende factor. Wanneer ze goed presteren dan piekt ook de ticketverkoop,” aldus ACI-president Sticchi Damiani tijdens het radioprogramma ‘La Politica nel Pallone’.

Volgens Sticchi is het belangrijk dat er naar beide races veel fans komen en dit om de toekomst van de twee races op de F1-kalender te helpen verzekeren.

“De geschiedenis moet altijd herinnerd en gewaardeerd worden maar het zou geen excuus mogen zijn om niet te investeren. Als Italiaan zou ik graag zien dat mijn land reageert op een oproep voor groei die van iedereen komt.”

Met dat laatste verwijst de ACI-president naar F1-baas Stefano Domenicali die de ‘historische circuits’ steeds meer in het vizier neemt. Imola en Monza hopen dus maar best dat Ferrari komend raceweekend goed weet te presteren zodat de ticketverkoop nog wat wordt aangewakkerd.