Otmar Szafnauer: “Rossi en ik zijn als twee pausen van verschillende kerken”

Alpine F1 team
Alpine F1 team

Alpine-teambaas Otmar Szafnauer laat weten dat er bepaalde verantwoordelijkheden zijn die overlappen met die van CEO Laurent Rossi maar hij benadrukt dat ze als het ware te werk gaan als twee pausen van verschillende kerken.

Vorig jaar maakte de ingewikkelde managementstructuur van Alpine plaats voor een meer traditionele bezetting met Otmar Szafnauer als teambaas en Laurent Rossi als CEO. Toen Szafnauer Aston Martin verruilde voor Alpine liet hij weten dat een team niet geleid kan worden door twee pausen en daarmee doelde hij duidelijk op de komst van Martin Whitmarsh bij Aston Martin.

Als we nu kijken hoe het er bij Alpine aan toe gaat moeten we toch ook constateren dat er bepaalde verantwoordelijkheden zijn die gedeeld worden door Rossi en Szafnauer maar die laatste benadrukt dat alles duidelijk afgelijnd is.

“Met Laurent werken is erg makkelijk,” aldus Szafnauer tegenover ‘Motorsport.’ “We zijn pausen van verschillende kerken, hij is CEO van het bedrijf Alpine en ik rapporteer aan hem.” 

“Een van de pijlers van het bedrijf Alpine is een F1-team, of een van de entiteiten onder hem. Dus ik rapporteer gewoon aan hem daar.”

“Hij heeft allerlei andere directe rapporten, om auto’s te verkopen, auto’s te ontwerpen, auto’s te produceren, de auto’s op de markt te brengen, al die dingen. Het is alsof Toto Wolff rapporteert aan Ola Kallenius.”

“Het laatste wat je wil als je ergens aankomt is een ‘underlap.’ Overlap betekent, jij doet dit en ik doe dit, dan is er een overlap op een bepaald vlak. Underlap betekent zoveel als ik doe dit niet en jij doet het ook niet, dan glipt het tussen de mazen van het net door.”

“Dat is dus erger. In het begin was er wat overlap. Dan wordt het, ik doe dit en jij doet dit en kom je op een punt dat er geen underlap of overlap meer is, ik doe deze dingen en jij doet die dingen. Op dat punt zijn we aanbeland.”

Een mooi voorbeeld is het aantrekken van Pierre Gasly waarvan Szafnauer de basis gelegd heeft en Rossi de deal makkelijk kon afronden.

“Ik belde naar Franz Tost en vroeg: ‘Kan je hem laten gaan?’ Franz antwoordde nee en ik zei ‘Geweldig, ik ben blij dat je dat gezegd hebt.’”

“Het laatste wat ik wou horen was natuurlijk ‘Ja, ik kan niet wachten om er vanaf te komen.’ Maar hij zei: ‘Nee, ik heb hem nodig, hij is een geweldige rijder en ik wil hem niet kwijt.’”

“Ik zei ‘dank je, met alle respect, vind je het erg als ik Helmut Marko bel? Hij heeft misschien een ander standpunt’.”

“Ik belde Helmut. Maar tegelijkertijd, als ik bepaalde stappen had gezet, belde ik Laurent en zei: kijk, dit is wat ik heb gedaan. Zo ver ben ik gekomen. Ik moet nu naar Amerika en met Bryan Herta praten over een release voor Colton Herta.”

“En dat stukje heb ik ook gedaan. Ik ben gaan lunchen met Bryan en Colton. Omdat de release afhankelijk was van Red Bull om een vervanger te vinden waar ze tevreden mee waren.”

“Anders hadden ze hem niet laten gaan,” besluit Szafnauer.