Pierre Gasly kan een raceban bijna niet meer vermijden

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

AlphaTauri-rijder Pierre Gasly heeft tijdens de GP van Mexico een strafpunt gekregen waarmee zijn totaal op tien strafpunten komt te staan, slechts twee strafpunten verwijderd van een raceban.

In de Formule 2 kregen dit seizoen al verschillende rijders een raceban, waaronder ook onze landgenoot Amaury Cordeel. In de Formule 1 lijkt nu echter ook Pierre Gasly op weg naar een quasi onvermijdbare raceban.

Gasly kreeg voor een verdedigend manoeuvre tegenover Lance Stroll immers naast een tijdstraf van vijf seconden ook een strafpunt op zijn superlicentie. Daarmee incasseerde Gasly voor de derde race op rij één of meerdere strafpunten en komt zijn totaal op tien strafpunten.

Nog slechts twee strafpunten verwijderd van de twaalf strafpunten die een raceban opleveren lijkt het voor Pierre Gasly een bijna onmogelijke opdracht om die raceban te vermijden. Zijn eerste strafpunten vallen immers pas in mei 2023 weg, wat betekent dat hij tijdens de resterende twee races van dit seizoen, alsook de zeven eerste races van het seizoen 2023 moet proberen om geen strafpunten te verzamelen.

“Ik heb niet het gevoel dat ik de voorbije twaalf maanden erg gevaarlijk ben geweest,” vertelde Gasly in Mexico voorafgaand aan de race en dus zijn nieuw strafpunt. “Het zou erg jammer zijn om een raceban te krijgen omdat ik iets te weinig vertraagde achter de safety car en omdat ik enkele inbreuken op het circuit heb gedaan.”

Er is echter nog hoop voor Gasly. Er is immers momenteel een discussie gaande of het systeem met strafpunten niet moet aangepast worden zodat rijders voor kleinere inbreuken geen strafpunten meer verzamelen. Ook Gasly zelf vindt dat er soms overdreven met strafpunten wordt gestrooid.

“Momenteel krijg je strafpunten voor inbreuken achter de safety car of het niet respecteren van baanlimieten. De uiteindelijk straf kan een raceban zijn, wij en de stewards zijn het erover eens dat dit een erg harde bestraffing is,” besloot Gasly.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner