Pirelli: “Nieuwe F1-bolides zullen in 2022 niet plots 1,5 seconde trager zijn”

Pirelli Motorsport
Pirelli Motorsport

Volgens Pirelli-motorsportbaas Mario Isola zullen de nieuwe wagens op de nieuwe 18-inch banden niet zoals aanvankelijk gevreesd meer dan 1,5 seconde trager zijn dan de huidige wagens.

Isola baseert zich voor zijn voorspelling op enerzijds de tweedaagse bandentest in Abu Dhabi van vorige week alsook heel wat simulaties.

“Ik denk dat graining bij de 18-inch banden de belangrijkste beperking was op het vlak van performance tijdens de twee dagen dat er getest werd,” blikt Mario Isola terug op de test in Abu Dhabi.

“De banden presteerden redelijk goed, want als je ze vergelijkt met de 13-inch banden dan waren ze iets meer dan een seconde trager, waarbij we de rondetijd van Nyck de Vries vergeten want dat was duidelijk een kwalificatierondje. Ook al werd er met gemodificeerde wagens gereden, er werd niet gefocust op kwalificatierondjes.”

Volgens Isola is het verschil in rondetijd tussen de 18-inch en 13-inch banden ‘aanvaardbaar’.

“Als je een rondetijd van 1:25, of een hoge 1:24, met de 13-inch banden als referentie neemt, dan hebben we een verschil in rondetijd van ongeveer 1,5 seconde,” aldus Isola.

“Dat is redelijk aanvaardbaar als je weet dat de wagens niet geoptimaliseerd zijn. Volgend jaar zal er met de nieuwe wagens met een veel betere afstelling gereden worden, een wagen die een veel betere balans heeft.”

Die nieuwe wagens zullen volgens de motorsportbaas van Pirelli er voor zorgen dat het verschil in rondetijd tussen 13-inch en 18-inch veel kleiner zal zijn dan dat nu het geval is.

“We zullen pas een correct beeld krijgen bij het begin van volgend jaar, wanneer de teams deze banden met de nieuwe wagens van 2022 zullen kunnen testen. We zullen een compleet andere aerodynamica hebben, andere remmen, covers op de velgen,” vertelt Isola.

“Volgens de laatste simulaties van de teams zullen de nieuwe wagens ongeveer zo’n vijf tienden trager zijn dan de huidige wagens. Dat is een verschil dat ze waarschijnlijk tegen het einde van het seizoen 2022 weggewerkt zullen hebben.”

Profiteer tijdens CYBER WEEKEND van unieke aanbiedingen: OP=OP!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Black Friday 2022Black Friday 2022