“Porpoising een probleem? Dit zijn F1-bolides, ze rijden niet met een Rolls-Royce”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens AlphaTauri-teambaas Franz Tost moeten de F1-piloten gewoonweg meer trainen en zich aanpassen aan de moeilijker te besturen nieuwe generatie F1-bolides.

Tost is van mening dat rijders in het verleden toen er ook sprake was van het zogenaamde ‘grondeffect’ veel minder een probleem maakten van fysieke ongemakken.

“Nu klagen de rijders erover,” vertelt Tost. “Langs de ene kant begrijp ik dat het niet zo eenvoudig is voor hen. Langs de andere kant, het is een F1-bolide.”

“Ik herinner me de ‘wing cars’. Destijds kwam een rijder naar me om te vertellen ‘dat hij de dag nadien naar de tandarts moest gaan omdat zijn vullingen uit zijn tanden waren getrild omdat het zo moeilijk was om met de wagen te rijden’. Het is dus niets nieuw.”

Mogelijk ligt de oorzaak van het klagen van de F1-rijders er gewoon in dat ze in het verleden met F1-bolides reden die veel te comfortabel waren om ermee te rijden.

“Dit zijn F1-bolides,” aldus Tost. “Dit is geen Rolls-Royce, dat moeten de rijders beseffen.”

“Als de wagens te stijf zijn, of het is te moeilijk voor hen, misschien moeten ze dan thuis in de living blijven, zittend in een zetel, en dan kunnen ze de races op tv ofzo bekijken.”

Volgens de AlphaTauri-teambaas komt het porpoising-probleem niet als een verrassing.

“Toen het nieuwe reglement werd gemaakt was van in het begin duidelijk dat het niet eenvoudig zou zijn om met deze F1-bolides te rijden,” aldus Tost.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print