Preview: GP van Abu Dhabi: De laatste strijd dit seizoen …

Na een maand racen in Amerika, trekken de teams richting de Golf voor de laatste race van het seizoen: de GP van Abu Dhabi.


De kampioenschappen zijn beslist, maar we gaan nog een laatste keer racen in 2019. Na een turbulente GP van Brazilië heeft Max Verstappen nu 11 punten voorsprong op Charles Leclerc in het gevecht om de derde plaats. De strijd om de zesde plaats moet ook nog beslist worden, met Carlos Sainz en Pierre Gasly, die beide op het podium stonden in Brazilië, met 95 punten.

De seizoensfinale is een race met zonsondergang. De verlichting rondom het circuit geeft een speciaal effect naar het einde van de race toe. De omstandigheden van dag naar nacht zorgt wel voor extra hoofdpijn bij de teams, aangezien de temperaturen snel dalen. Ook de balans van de wagens zullen aangepast moeten worden naarmate de race vordert.

Naast de weersomstandigheden is het Yas Marina Circuit een hele uitdaging voor de rijders. Sinds de reglementswijzigingen en de hogere downforce op de wagens zijn de eerste twee sectoren zo goed als volgas. Dat staat in schril contrast met de laatste, bochtige sector dat de lay-out van de haven volgt. Die laatste sector doet dan ook aan een stratencircuit denken, en dan in bijzonder Monaco.

Pirelli brengt dit weekend haar zachtste bandensoorten mee naar Abu Dhabi. Toch werd er vorig jaar maar 1 pitstop afgewerkt.

Leuke weetjes:
– Dit is de 11ste GP van Abu Dhabi. De race stond voor het eerst op de kalender in 2009. Deze GP werd al snel de seizoensfinale, met uitzondering van 2011 tot 2013.
– Lewis Hamilton is de meest succesvolle rijder in Abu Dhabi. De Brit won er vier keer. Sebastian Vettel kan hem dit weekend evenaren.
– De andere rijders op de grid die de GP van Abu Dhabi wonnen zijn de twee Finnen: Raikkonen en Bottas.
– Een plek op de eerste rij bewees cruciaal te zijn voor de overwinning. Vijf keer werd er van pole gewonnen, en vier keer van de tweede plaats.
– Het is sinds 1963 geleden dat er nog een F1-race werd georganiseerd in december.

Weer:
Het is geen verrassing dat het droog zal blijven in Abu Dhabi. De temperaturen stijgen tot 27 graden en zakken tot zo’n 20 graden.

Tijdschema GP van Abu Dhabi:
– Vrijdag 29 november 10:00 – 11:30: eerste vrije training
– Vrijdag 29 november 14:00 – 15:30: tweede vrije training
– Zaterdag 30 november 11:00 – 12:00: derde vrije training
– Zaterdag 30 november 14:00 – 15:00: kwalificatie
– Zondag 1 december 14:10: racea:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:20:”EKTWpvvXUAEqde6.jpeg”;}
Na een maand racen in Amerika, trekken de teams richting de Golf voor de laatste race van het seizoen: de GP van Abu Dhabi.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner WonenWonen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen