Protest van Aston Martin tegen uitslag kwalificatie afgewezen: “Carlos Sainz mocht verder deelnemen”

Ferrari
Ferrari

Na verschillende partijen te hebben gehoord hebben de stewards het protest van Aston Martin tegen de uitslag van de kwalificatie, en in het bijzonder de verdere deelname van Carlos Sainz na zijn ‘crash’ in Q2 afgewezen.

Het Aston Martin F1 team diende protest in omdat het meende dat Carlos Sainz na zijn crash tijdens Q2 tot stilstand was gekomen en daardoor volgens de F1-regels niet meer had mogen deelnemen. Sainz reed echter zelfstandig, en zonder hulp van externe partijen, terug naar de garagebox van Ferrari.

Aston Martin vond dat regel 39.6 van het sportief reglement was geschonden. Die regel stelt dat een rijder niet verder mag deelnemen wanneer een rijder met zijn wagen tijdens een kwalificatiesessie tot stilstand was gekomen. Na een hoorzitting met Aston Martin en verschillende andere teammanagers en afgevaardigden van de FIA besloten de stewards om het protest van Aston Martin te verwerpen.

In het verleden waren er verschillende gelijkaardige ‘incidenten’ waarbij geen enkel ander team protest indiende. Daarnaast zou volgens de stewards het woord ‘stilstand’ op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden, een discussie waarover vorig jaar tijdens het raceweekend van de GP van België al werd afgesproken er aan de bewuste regel ‘assistentie van buitenaf’ moest toegevoegd worden.

Omwille van de verschillende precedenten, alsook de bewuste bewoordingen, besloten de stewards dat er geen straf moest opgelegd worden.