"Renault behaalde oneerlijk voordeel"

Voor Mclaren is het duidelijk, Renault behaalde "een duidelijk en oneerlijk voordeel" dankzij de vetrouwelijk informatie van Mclaren die het in handen had.

Renault moet op 6 december voor de World Motor Sport Council verschijnen op verdenking van spionage. Een voormalige Mclaren ingenieur zou bij zijn verhuis naar Renault in 2006 verschillende floppy disks vol informatie over Mclaren hebben meegenomen.

Een advocaat van Mclaren liet het volgende weten:

"Het is duidelijk dat de vertrouwelijk design informatie van Mclaren bewust ontleed en besproken werd binnen het Renault F1 ontwerp-en inginieursteam. Hierdoor behaalde het team een duidelijk en oneerlijk voordeel."

De advocaten van Mclaren spelen ook duidelijk in op de manier waarop Renault met de zaak om ging. Renault zou zich "ridderlijk" gedragen en zou ook onvolledige en misleidende uitlatingen hebben gedaan. Verschillende leden van Renault zouden elkaar tegengesproken hebben tijdens de getuigenverhoren.

Waaruit de informatie juist bestond is ook vrijgegeven. Het zou gaan om 33 documenten met vertrouwelijke technische informatie, opgeslagen op 11 floppy discs. In deze documenten zouden 780 tekeningen zitten met ondermeer de volledige blauwdruk van de Mclaren wagens van 2006 en 2007. (Opvallend is ook dat bij de vorige spionagezaak ongeveer een gelijkaardig aantal tekeningen werd terggevonden bij Mclaren, tekeningen die Ferrari toebehoorde.)

Volgens Mclaren wisten niet minder dan 18 Renault personeelsleden van de documenten af, ondermeer de hoofdontwerper en de vice-technisch directeur.

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023