Resultaat GP van de USA plots onzeker na erg laat protest van het Haas F1 team

Haas F1 team
Haas F1 team

Bijna twee weken na het afvlaggen van de GP van de USA in Texas is het resultaat van de race plots op losse schroeven komen te staan. Het Haas F1 team heeft immers een verzoek ingediend om het resultaat van de race te herbekijken.

Het was Max Verstappen die twee weken geleden de race in Austin wist te winnen, voor Lando Norris die uiteindelijk na een diskwalificatie van Lewis Hamilton als tweede werd geklasseerd. Ook Carlos Sainz profiteerde van die diskwalificatie om uiteindelijk derde te worden.

Het Haas F1 team stelt zich echter vragen bij de handhaving van de baanlimieten door de stewards. Daarom wil de Amerikaanse renstal dat er opnieuw gekeken wordt of het resultaat niet aangepast moet worden. 

Er werden tijdens de race 35 rondetijden geschrapt maar enkel Alex Albon kreeg een tijdstraf voor verschillende inbreuken op de baanlimieten. Na afloop van de race kwamen er echter berichten naar buiten dat de FIA niet overal op het circuit de baanlimieten goed controleerde.

Zo liet Lando Norris verstaan dat hij in bocht 6 meermaals de baanlimieten niet respecteerde omdat hij wist dat de stewards daar de baanlimieten niet goed controleerden. Ook van Sergio Perez doken er op de sociale media beelden op dat hij de baanlimieten in bocht 6 niet respecteerde.

Het Haas F1 team heeft daarop nu een officieel verzoek ingediend om de resultaten van de race te herbekijken. De Amerikaanse renstal doet dat net op tijd want een F1-team heeft 14 dagen de tijd om dergelijk verzoek in te dienen. Aangezien de race 13 dagen gelden werd verreden is het Haas F1 team dus erg laat met haar protest maar wel op tijd.

Er zal nu bekeken worden wanneer het verzoek van het Haas F1 team behandeld kan worden en of het Haas F1 team voldoende nieuwe informatie aanbrengt om het verzoek verder te behandelen. Bij het Haas F1 team hopen ze ongetwijfeld dat eventuele extra straffen ervoor kunnen zorgen dat Nico Hulkenberg die als elfde finishte één of meerdere plaatsen kan goedmaken en zo alsnog in de punten finisht.

Eerder dit seizoen diende ook Aston Martin na de GP van Oostenrijk een gelijkaardig verzoek in. Fernando Alonso en Lance Stroll schoven toen succesvol allebei een plaatsje op in de uitslag. Afwachten of het haas F1 team even succesvol is met haar protest.

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023