Robert Kubica: “Mijn carrière had er bij Ferrari helemaal anders kunnen uitzien”

Alfa Romeo F1 team
Alfa Romeo F1 team

Hij tekende onlangs een overeenkomst om voor Ferrari in het WEC te racen maar Robert Kubica geeft toe dat zijn grote droom om voor Ferrari in de F1 te racen uiteen is gespat toen hij zijn dramatisch ongeval met een rallywagen had. Bijna had Kubica immers voor Ferrari in de F1 geracet.

Kubica zelf spreekt van een ‘open wonde’ wanneer hij het heeft over het feit dat hij niet voor Ferrari in de F1 heeft kunnen racen. Kubica stond er immers bijzonder dicht bij want hij had een voorakkoord getekend om in 2012 voor Ferrari te racen en de teamgenoot van Fernando Alonso te worden.

Zijn dramatisch rallyongeluk in februari 2011 waarbij een vangrail zijn rallywagen doorboorde en hij bijna een hand verloor besliste er immers anders over. Kubica revalideerde en slaagde er uiteindelijk in om in 2018 een F1-comeback bij Williams te maken maar die draaide op een ontgoocheling uit, deels ook door het gebrek aan competitiviteit van de Williams F1-bolide.

Robert Kubica mocht in het F1-seizoen 2021 tijdens twee races invallen voor de met het coronavirus besmette Kimi Raikkonen. Het was de laatste keer dat Kubica in een F1-bolide zou racen en hij tekende onlangs een overeenkomst om alsnog een droom te verwezenlijken: racen voor Ferrari, al is het dan wel een Ferrari 499P van AF Corse in het WEC. Uiteraard is Kubica blij maar hij denkt ook nog terug aan die gemiste F1-kans bij Ferrari.

“Wanneer je voor Ferrari rijdt en hen vertegenwoordigt dan is dat iets compleet anders dan wanneer je voor een ander merk racet,” aldus Kubica tegenover het Italiaanse ‘La Gazzetta dello Sport’. “In het verleden heb ik erg vaak naar Ferrari gekeken.”

“Als F1-piloot had ik twee doelstellingen: wereldkampioen worden en voor Ferrari rijden.”

“Dat is niet gebeurd en omdat het leven me een ander scenario heeft voorgeschoteld, ik moet toegeven dat dit nog steeds een ‘open wonde’ is. Nu is deze kans een grote uitdaging.”