Rodin: “FIA heeft onze kandidatuur voor een F1-team geweigerd, we hadden een racezitje voor een vrouw”

Rodin Cars
Rodin Cars

Het Nieuw-Zeelandse Rodin Cars heeft bekendgemaakt dat de FIA haar kandidatuur om een F1-team op de startgrid te krijgen door de FIA geweigerd is. Rodin lijkt daarbij tegelijkertijd ook te onthullen dat Andretti-Cadillac het gekozen team is, terwijl Rodin naar eigen zeggen een vrouw op de startgrid wou plaatsen.

Rodin was één van de vier kandidaten om een nieuw team op de F1-startgrid te introduceren, het is een bouwer van eenzitters en ook een investeerder van Carlin. De FIA deelde officieel nog niet mee wie het heeft gehaald maar bij Rodin vonden ze het wel noodzakelijk om nu al te communiceren.

“We willen benadrukken dat het niet ons doel is om kritiek op de FIA te uiten of een heroverweging te doen van de beslissing die genomen werd,” zo luidt het op donderdag in een statement van het team. “We respecteren volledig de beslissing en aanvaarden ze ook. Het enige doel van het meedelen van deze informatie is dat we het publiek belang van de F1-community voorop stellen.”

“Terwijl Andretti een lange geschiedenis heeft van succesvolle deelnames aan de Amerikaanse autosport, biedt ons programma een mogelijkheid om racepiloten te laten opklimmen vanuit de Britse en Europese kampioenschappen.”

David Dicker, de miljardair die Rodin heeft opgericht, laat verstaan dat het de bedoeling was om de F1-bolides in haar hoogtechnologische fabriek in Nieuw-Zeeland te bouwen en om jong racetalent vanuit de F2 en F3 te laten doorstromen. Eveneens opmerkelijk was dat er al plannen waren om een vrouw in één van beide wagens te plaatsen, namelijk Jamie Chadwick die zich in de W Series drie keer tot kampioen kroonde.

“We hadden ons geëngageerd om één racezitje aan een vrouw te geven,” aldus Rodin. “We hebben getest met Liam Lawson, Jamie Chadwick en Louis Sharp in onze faciliteiten in Nieuw-Zeeland, zowel in onze F3-bolide en onze eigen wagen, de Rodin FZed, wat een wagen is die iets sneller is dan een F2-bolide.”

“Jamie presteerde ongelooflijk goed en ze was beschikbaar, we hadden haar zonder twijfel een racezitje gegeven.”