Ross Brawn: “De F1 heeft nog een seizoen nodig om alles dichter bij elkaar te brengen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens tweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso werd dit seizoen ondanks de ingrijpende reglementswijzigingen pijnlijk duidelijk dat het nog steeds dezelfde teams zijn die helemaal bovenaan terug te vinden zijn. Volgens Ross Brawn moet de Formule 1 echter nog minstens één seizoend e tijd gegeven worden om alles dichter bij elkaar te brengen.

Voorafgaand aan het F1-seizoen 2022 waren de verwachtingen hooggespannen. Een nieuw F1-reglement zou voor volledig nieuwe F1-bolides zorgen en tegelijkertijd was er ook het budgetplafond dat alles dichter bij elkaar zou moeten brengen.

Na het eerste seizoen met de nieuwe generatie F1-bolides kunnen we vaststellen dat er meer ingehaald werd en het racen closer was, maar er weerklinkt echter ook kritiek.

“Het was wat teleurstellend voor iedereen om te beseffen dat er geen ingrijpende wijzigingen zijn gebeurd,” aldus Alonso tegenover ‘Auto Motor und Sport’. “Er zijn hoogstens zo’n tweetal teams die races kunnen winnen, net als de voorbije jaren.”

“De kloof tussen de top drie en de rest van het middenveld is nog steeds te groot. In de helft van de races finishten we met een ronde achterstand. We hebben dan ook nog niet het beoogde doel bereikt dat de Formule 1 met deze regels wenste te bereiken.”

Ross Brawn, uitvoerend directeur bij de Formule 1, begrijpt de kritiek maar laat ook verstaan dat we de Formule 1 nog wat tijd moeten geven, dat een eerste stap is gezet en de rest in de nabije toekomst zal moeten plaatsvinden.

“Ik denk dat we nog een seizoen nodig hebben,” aldus Brawn tegenover ‘Motorsport.com’. “Ik denk dat de teams met deze nieuwe regels wat tijd nodig hebben om ze volledig te begrijpen en te verwerken.”

“Tijdens het seizoen in 2009, toen we een volledig nieuw reglement hadden, waren er twee of drie teams die de nieuwe regels volledig goed hadden, de rest ondervond wat problemen, zelfs de grote teams. Ik denk dan ook dat we nog een seizoen nodig hebben.”