Saoedi-Arabië wil F1-teams overhalen om zich daar te vestigen

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Saoedi-Arabië wil graag in de toekomst dat F1-teams hun hoofdkwartier in het land hebben, dat laat de voorzitter van de Saoedische Auto- en Motorsport federatie Prins Khalid Bin Sultan Al Faisal weten.

“We willen een hub creëren,” vertelt hij aan ‘Motor Sport.’ “We hebben grote bedrijven die kunnen bijdragen aan de toekomst van de motorsport.”

Door het succes van de GP van Saoedi-Arabië is het idee gerezen om van het circuit in Jeddah een soort Silvertone van het Midden Oosten te maken. Zowel Aston Martin als McLaren hebben investeerders uit Saoedi-Arabië maar Prins Khalid hoopt dat ze in de toekomst ook vanuit zijn land zouden kunnen opereren.

“Dat is waar we op hopen en waar we voor werken,” aldus Khalid. “Hopelijk kunnen we een van de grote constructeurs lokken.”

“We hebben een 20-jarig programma dat hopelijk eind 2023, begin 2024 van start gaat. Ons doel is niet alleen om internationale evenementen te organiseren, we willen meer betrokken zijn.

“We willen ingenieurs hebben, we willen monteurs hebben, we willen auto’s bouwen, we willen creatief zijn.

“We investeren veel in infrastructuur, in het bouwen van circuits in Saoedi-Arabië. We willen academies bouwen zodat we meer betrokken kunnen zijn; Saudische teams met Saudische coureurs of andere coureurs om in Saudische teams te racen.

“Het is nog een lange weg, maar hopelijk kunnen we tegen 2030, 2035, 2040 onze doelen bereiken.”