“Sauber denkt ‘out of the box’ voor ontwikkeling van F1-bolide 2024”

Alfa Romeo F1 team
Alfa Romeo F1 team

Niet alleen voor Valtteri Bottas maar ook voor Alfa Romeo, dat komend seizoen opnieuw verder gaat als het Sauber F1 team, was het F1-seizoen 2023 een teleurstelling. Komend seizoen moet het echter beter gaan en daarvoor denken ze bij de ontwikkeling van de nieuwe F1-bolide ‘out of the box’.

Het Alfa Romeo F1 team behaalde het voorbije seizoen slechts zestien punten en eindigde het seizoen daardoor als negende in het constructeurskampioenschap, drie plaatsen lager dan vorig jaar. Het was het laatste seizoen onder de naam ‘Alfa Romeo’ en bij het ‘Sauber F1 team’ werken ze nu hard aan wagen voor volgend jaar.

2024 en 2025 worden twee overgangsjaren voor Sauber alvorens het in 2026 wordt omgedoopt tot het Audi F1 team. Ook Valtteri Bottas beseft dat het volgend jaar beter zal moeten, al hangt een goed resultaat soms af van kleine details.

“Er gelden in deze sport erg kleine marges, dat is alles,” aldus Bottas. “Er is geen fundamenteel probleem.”

“Het goede is dat we een volledig nieuwe wagen gaan hebben met nieuwe ideeën, nieuwe mensen in het team, dat is exact wat we nu nodig hebben, we gaan dan ook tijdens de winter grote stappen vooruit zetten, dat is de sleutel tot succes.”

Volgens Bottas viel de tegenvallende performance in 2023 toe te schrijven aan het gebrek aan erg grote upgrades en ontwikkelingen.

“We hebben doorheen het jaar redelijk constant upgrades op de wagen geplaatst, net als andere teams, maar sommige waren behoorlijk, andere minder en bij sommige upgrades vonden we niets van tijdswinst.”

“Het was een redelijk standvastig proces maar dat volstaat niet. De andere teams vonden ondertussen grote stappen vooruit, nieuwe concepten, innovatieve dingen. Sommigen kopieerden anderen maar wij deden het gewoontjes. In deze sport volstaat dat niet.”

“Uiteindelijk was de grootste doorslaggevende factor de manier waarop de wagen geboren werd. Hij was duidelijk beter dan de wagen van vorig jaar maar hij was geen voldoende grote verbetering. Zo gaat het nu eenmaal, er was niet één specifiek ding dat ontbrak.”

“Maar ik ben erg blij dat we proberen om nu ‘outside the box’ te denken, met al die nieuwe mensen die we nu in ons team hebben en die er ook nog bijkomen.”

De nieuwe F1-bolide van Sauber wordt ontwikkeld onder leiding van technisch directeur James Key die overkwam van het McLaren F1 team.