Sebastian Vettel: “Er komt een moment dat niemand me zal herinneren”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Sebastian Vettel gelooft dat er ooit een moment zal komen dat niemand zich hem nog herinnert als viervoudig wereldkampioen Formule 1.

Aan het einde van dit seizoen hangt Sebastian Vettel, na een carrière van vijftien jaar, zijn F1-stuurtje aan de haak. Zijn palmares oogt indrukwekkend met vier wereldtitels, drieënvijftig raceoverwinningen en tweehonderdvijfennegentig races maar we kunnen ook niet heen om het feit dat het de laatste jaren niet meer wou vlotten voor de Heppenheimer.

Toch is de liefde voor de sport nog niet bekoeld, laat Vettel weten op de website van Aston Martin. “Ik hou van de sport, ik hou van het racen.”

“Het was een moeilijke beslissing om te stoppen maar ik heb er al een tijdje over nagedacht. Ik weet hoeveel toewijding de sport vraagt en ik voel dat het nu een goede tijd is om andere dingen te gaan doen.”

Hij geeft ruiterlijk toe dat zijn laatste seizoenen bij Aston Martin niet helemaal gelopen zijn zoals gepland.

“Het was een uitdaging want de auto was niet zo competitief als we gehoopt hadden. Dit jaar wilden we een aanzienlijk verschil maken met het vorige jaar en daar zijn we niet in geslaagd. We bevinden ons momenteel waar we vorig jaar geëindigd zijn.”

“Ik wijs niemand met de vinger en ik zeg niet dat we het niet goed gedaan hebben. Ik ben gewoon realistisch, we hadden hoge verwachtingen en we hebben die niet ingelost.”

Vettel geeft ook aan dat hij helemaal niet zeker is of hij er nog mee zou doorgegaan hebben indien hij de laatste jaren een betere periode zou gekend hebben.

“Zou ik met pensioen gaan als ik de laatste drie, vier jaar competitiever geweest zou zijn: races winnen, vechten om de titel of misschien nog eentje winnen?”

“Ik zou misschien wel dezelfde beslissing genomen hebben. Even goed zou ik het ook niet gedaan hebben. Het is onmogelijk te zeggen maar het is wel bij me opgekomen.”

“Op de tiende plaats finishen doet me niets omdat ik weet hoe het is om eerste te eindigen. Als je nog nooit gewonnen hebt doet het je echt iets als je voor de eerste keer tiende wordt. Maar ik ben blij dat het me niets doet om op de tiende plaats te eindigen.”

Ondanks zijn mooie erelijst denkt Vettel dat zijn naam de tand des tijds misschien niet zal overleven.

“Ik heb ooit iemand horen zeggen: ‘Je wordt herinnerd tot de laatste mens die je zich herinnert sterft’”

“Laat het me zo stellen. Het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuwe Koning maar hij is niet de eerste Koning Charles, er waren er nog twee voor hem. Herinner jij je die andere twee? Waarschijnlijk niet. Er is een bepaalde grens.”

“Er zal waarschijnlijk een moment komen dat niemand zich mij nog herinnert. Niets duurt eeuwig.”

Het einde van de F1-carrière van Sebastian Vettel nadert met rasse schreden en veel mensen willen hem bedanken voor zijn bijdrage aan de sport maar hij is ook dankbaar voor de mensen die hem al die jaren hebben bijgestaan.

“Weet je, het is grappig. Veel mensen willen mij bedanken maar ik wil hen eigenlijk meer bedanken.”

“Als ik deed wat ik gedaan heb maar er was niemand om er naar te kijken, geen mensen in de tribunes, geen emoties van buitenaf, zou het allemaal niets betekend hebben.”

“Ik wil zo veel mensen bedanken voor het maken van mijn carrière, mijn leven, alles wat het is.” 

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023