Sebastian Vettel heeft zijn toekomst in de F1 in vraag gesteld door energiecrisis: “Ik ben geen heilige”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Donderdag was Sebastian Vettel uitgenodigd in het programma “Question Time” op BBC om het te hebben over de wereldwijde energiecrisis. Daar pleitte de viervoudige wereldkampioen voor het feit dat landen minder afhankelijk moeten worden van fossiele brandstoffen en op zoek moeten gaan naar milieuvriendelijke alternatieven.

De presentator wees Vettel erop dat hij zelf deel uitmaakt van een ‘benzineslurpende’ sport en vroeg hem of het niet hypocriet is om tegelijk een voorvechter van het milieu te willen zijn. 

“Dat doet het, en je hebt gelijk als je lacht, want er zijn vragen die ik mezelf elke dag stel,” aldus Vettel.

“Ik ben geen heilige. Ik ben erg bezorgd als het gaat om de toekomst, dus over deze onderwerpen zoals energie, energieafhankelijkheid en waar we heen gaan in de toekomst.”

“Het is mijn passie om auto te rijden. Elke keer als ik in de auto stap, vind ik het geweldig.”

“Als ik uit de auto stap, denk ik natuurlijk ook: ‘Is dit iets wat we moeten doen, de wereld rondreizen en grondstoffen verspillen?'”

“Weet je, in Groot-Brittannië heb je een soort goudmijn waar je op zit, namelijk wind, en je hebt de mogelijkheid om je energievoorziening te vergroten met windenergie, zonne-energie.”

“Elk land heeft zijn sterke en zwakke punten,’ voegde de Aston Martin-rijder eraan toe.

“In Oostenrijk hebben ze de Alpen en water. Ze kunnen het oppompen, opslaan en weer naar beneden brengen.”

“Het is iets dat ik mezelf afvraag. Er zijn bepaalde dingen die ik in de hand heb, en bepaalde dingen niet.”

“Er zijn dingen die ik doe omdat ik voel dat ik ze beter kan doen. Neem ik elke keer het vliegtuig? Nee, niet als ik de auto kan nemen. Maar er zijn bepaalde dingen die ik in de hand heb, en bepaalde dingen daarbuiten.”

Vettel vindt dat de landen een versnelling hoger moeten schakelen als het op duurzame energie aankomt en dat ze dat eigenlijk al lang hadden moeten doen. Maar toch verdedigt hij de Formule 1 en benadrukt vooral de amusementswaarde van de sport.

“Aan de andere kant, weet je, waren we mensen aan het vermaken tijdens Covid,” zei Vettel.

“We waren een van de eersten die weer begonnen, toen ieders hoofden op het punt stonden te ontploffen.”

“Ik zeg niet dat de Formule 1 deze enorme positie in de wereld heeft om entertainment te leveren. Er zijn genoeg mensen, als je het hebt over entertainment, sport, cultuur, comedy, die niet konden presteren en een heleboel mensen hebben dat gemist.”

“En ik denk dat als we dat niet hadden, in het algemeen, we waarschijnlijk gek zouden worden.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
WonenWonen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print