Sergio Perez: “Red Bull was voorbereid op een vertrek van Adrian Newey”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Red Bull-rijder Sergio Perez is het erg jammer voor Red Bull dat Adrian Newey het team zal verlaten maar volgens de Mexicaan blijft het team een geweldige plaats om zich bij te bevinden. De toekomst ziet er volgens Perez ook zonder Newey goed uit, omdat het team rond meer dan alleen Adrian Newey draait en Christian Horner Red Bull had voorbereid op een vertrek van Newey.

“Adrian heeft met al zijn ervaring enorm veel bijgedragen aan de Red Bull-filosofie dus ik vermoed dat het een onmiddellijke impact zal hebben waar hij ook naartoe gaat of wat hij ook doet,” vertelde Perez in Miami voorafgaand aan het raceweekend. “Hij is een zeer slim iemand en een zeer harde werker. Wanneer je samenwerkt met Adrian, hij is veel meer dan een ontwerper, hij kan zelfs strategieën en afstellingen van wagens beïnvloeden, hij kan een volledig raceweekend beïnvloeden.”

“Om hem tijdens een raceweekend rondom je te hebben is geweldig. Hij is een zeer sterk individu en waar hij ook naartoe gaat, hij heeft een onmiddellijke impact. Hij heeft echter ook nood aan een volledige groep met mensen rondom hem.”

Er wordt vaak gezegd dat het vertrek van Adrian Newey voor een soort schokgolf bij Red Bull zal zorgen die ernstige ‘schade’ zal toebrengen maar daar is Sergio Perez het niet mee eens. Volgens Perez draait het technisch team bij Red Bull al lang niet meer volledig en alleen rond Adrian Newey.

“Het is uiteraard niet ideaal dat iemand zoals Adrian het team verlaat, hij was geweldig voor ons team, voor onze organisatie, hij is ook een goede vriend van mij door al de tijd die we samen doorgebracht hebben,” aldus Perez. “Maar uiteindelijk begrijp je dat iemand die zo’n 20 jaar bij Red Bull heeft doorgebracht dat die persoon iets anders wil en dat is best eerlijk.”

“Ik denk dat Red Bull zich in een geweldige toestand bevindt en het heeft een erg sterke organisatie met Pierre Wache (technisch directeur), Enrico Balbo (hoofd aerodynamica) en Ben Waterhouse (hoofd performance engineering). Ik denk dat de volledige aerodynamica-afdeling zeer sterk is en ik denk dat ze uitkijken naar de toekomst.”

“Je hebt in het verleden bij grote teams gezien, dat wanneer grote namen het team verlaten dat ze altijd blijven bestaan, het hangt niet allemaal af van één individu. Het is de volledige organisatie en ik denk dat Christian geweldig werk verricht heeft door alles voor te bereiden voor de volgende generatie voor wat bij Red Bull zal gebeuren.”

Perez reageerde ook op de speculaties dat het vertrek van Adrian Newey voor een soort ‘exodus’ bij Red Bull zal zorgen, dat er nog heel wat engineers en topfiguren zullen vertrekken maar daar is de Mexicaan het niet mee eens.

“Ik denk het niet,” aldus Perez. “Ik denk dat iedereen volledig toegewijd is aan het team en we beleven opnieuw een geweldig seizoen en de toekomst ziet er goed uit voor het team.”

“Ik denk dat het normaal is dat er wat beweging is, dat je wat mensen verliest, maar ik denk dat de organisatie van het team zeer sterk blijft en ik zie op dat vlak geen bijkomende wijzigingen.”