Simulatie Aston Martin toont gemiste kans voor Fernando Alonso om Max Verstappen voorbij te gaan in Monaco

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Aston Martin-teambaas Mike Krack geeft toe dat Fernando Alonso waarschijnlijk Max Verstappen zou gepasseerd zijn als ze meteen voor de intermediates waren gegaan in plaats van de slicks in Monaco.

Met nog minder dan dertig ronden voor de boeg in Monaco reed Fernando Alonso op de tweede plaats achter Max Verstappen toen het begon te regenen. Aan het einde van de 54ste ronde werd Alonso binnen geroepen en kreeg hij medium banden gemonteerd terwijl al zes andere rijders voor intermediates hadden gekozen. 

Al tijdens zijn outlap werd duidelijk dat de intermediates de beste keuze waren geweest en de ronde nadien moest Alonso nog eens de pits opzoeken. Tijdens dezelfde ronde ging Verstappen ook binnen voor intermediates en hij behield zijn voorsprong. Mike Krack vertelt dat Alonso waarschijnlijk de leiding zou hebben overgenomen als hij meteen intermediates zou gekregen hebben.

“Het computersysteem zegt dat als we naar inters waren gegaan, we waarschijnlijk voor Max zouden zijn gekomen,” zei hij. “Maar dat betekent niet dat we de race zouden hebben gewonnen.”

“Dus ja, achteraf gezien zou dat het geval zijn geweest. Maar als je beslissingen neemt moet je vertrouwen op de gegevens die je hebt.”

Krack voegde eraan toe dat ze zeker niet gegokt zouden hebben als ze niet zeker waren dat de intermediates de beste keuze zouden geweest zijn.

“Dus vanuit dat oogpunt werkte alles zoals het had moeten werken. En het is duidelijk dat je achteraf gezien soms dingen anders zou kunnen doen.”

Alonso liet ook al weten dat zelfs indien Aston Martin de juiste keuze had gemaakt, het achteraf vooral zou gaan over het feit dat Red Bull dan de verkeerde keuze had gemaakt. Maar dat is nu eenmaal de natuur van de F1 volgens Krack.

“We zijn blootgesteld en we willen graag gemeld worden als alles goed loopt”, zei hij. “En dan moeten we ook accepteren als de berichten naar buiten komen dat dingen beter hadden gekund.”

“Het is niet echt een drama. Ik begrijp, Fernando, dat hij hierop heeft gewezen omdat het een feit is. Maar we weten dat en met de media, sport is zo publiek en zo onder de loep, dan is het duidelijk dat deze dingen ook worden besproken.”