“Situatie met Kevin Magnussen in Miami zorgt voor een erg gevaarlijk precedent”

Haas F1 team
Haas F1 team

Volgens McLaren-rijder Oscar Piastri zorgen de tactieken die Kevin Magnussen tijdens het raceweekend in Miami gebruikte voor een gevaarlijk precedent. Kevin Magnussen leek doelbewust bestraffingen op te zoeken maar achteraf moesten de stewards toegeven dat ze de Deen niet konden bestraffen voor zogenaamd ‘onsportief gedrag’.

Tijdens zowel de sprintrace als de GP van Miami werd Kevin Magnussen bestraft met tijdstraffen en strafpunten. In die mate zelfs dat Kevin Magnussen nog maar twee strafpunten verwijderd is van een eventuele raceban. Maar desondanks zorgden de tactieken van Magnussen in Miami voor heel wat frustratie en verontwaardiging.

Er gingen al stemmen op om bestraffingen voor herhaaldelijk dezelfde incidenten tijdens een race de bestraffingen zwaarder te maken. Magnussen zocht meermaals de limieten van het toelaatbare op en ging erdoor ook meermaals over en dat allemaal om de rijders achter hem te vertragen zodat teamgenoot Nico Hulkenberg meer voorsprong had en in de punten kon finishen.

McLaren-rijder Oscar Piastri is niet te spreken over wat Magnussen in Miami deed en hij spreekt van een “gevaarlijk precedent”, vooral omdat Magnussen na afloop ook gewoon leek toe te geven dat hij alles erg bewust had gedaan. Ook de stewards van de race in Miami dringen er bij de FIA op aan om voor de toekomst maatregelen te ondernemen want ze konden Magnussen niet bestraffen voor ‘onsportief gedrag’.

“Ik zag zijn commentaar na de sprintrace, hij zei dat hij alle bestraffingen verdiende,” aldus Piastri. “Het feit dat een rijder bestraffingen krijgt en zegt dat hij ze allemaal verdiende, en dat is wat er gedaan werd, zoiets creëert een gevaarlijk precedent.”

“Om bestraffingen te krijgen en te zeggen ‘Wel, het leek een beetje 50/50, of dat was moeilijk’, maar om dan veel bestraffingen te krijgen en te zeggen dat je ze allemaal verdient, het zorgt voor een zeer risicovol precedent en het moet harder bestraft worden.”