Sommige F1-teams zijn miljarden waard: “Is dat overdreven? Ik vind van niet!”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Williams-teambaas James Vowles zijn de waarderingen van de F1-teams, die soms tot meerdere miljarden oplopen, zeker niet overdreven. Gezien de enorm toegenomen populariteit van de Formule 1 en de waarde van sommige merken zijn die waarderingen volgens hem terecht.

Onlangs waren er nieuwe cijfers die bepalen hoeveel een F1-team waard is. Opvallend daarbij is dat de waarderingen van de F1-teams enorm hard gestegen zijn. Op die cijfers kwam ook felle kritiek, zo vond Eddie Jordan het belachelijk dat de waarde van het Alpine F1 team op zo’n 1 miljard dollar werd geschat (“Het Alpine F1 team dat 820 miljoen euro waard is? Belachelijk!”).

Williams-teambaas James Vowles vind de fors gestegen waarderingen van de F1-teams echter terecht. Meer zelfs, hij ziet zelfs nog ruimte voor verdere groei van de waarde van de F1-teams.

“De interessante vraag is: is een miljard voor een F1-team veel? Ik zou zeggen van niet,” aldus Vowles tegenover ‘Speedcafe’. “Het goedkoopste NFL-team, wanneer je je geld eraan zou willen spenderen, kost je zo’n vier miljard, het duurste kost je zo’n zes miljard.”

“We zijn niet duur voor de sport die we zijn, ik denk dat er nog heel wat ruimte is om de waarde van de F1-teams omhoog te doen want als sport groeien we enorm.”

De recente wijzigingen in de Formule 1, met onder andere een budgetplafond dat ervoor zorgt dat de teams zich dichter bij elkaar bevinden, zorgt ervoor dat de waarde van de teams stijgt en het aantrekkelijker is voor sponsors om in de sport te stappen en om investeerders aan te trekken.”

Ik denk niet dat je je momenteel kan overcapitaliseren,” aldus Vowles. “Maar je kan dat zeker met der tijd.”

“Als ik Mercedes was dan zou ik me zorgen maken over waaraan ik nog mijn geld uitgeef, het is niet zinvol meer, maar hun waarde zal groeien.”

“Dat is een mindset die nog niet door iedereen in de sport wordt begrepen, maar dat zal nog wel komen.”

“Mercedes groeit niet door nog een 100 miljoen extra te investeren maar omdat de Formule 1 als sport groeit, wat betekent dat de competitie closer wordt, je zou niet moeten kunnen voorspellen wie er op zondag wint. Op die manier groeit de sport.”

Aan dat laatste is met de dominante reeks overwinningen van Max Verstappen echter nog heel wat werk …

Top-10 meest waardevolle F1-teams (gebaseerd op 2022)
Ferrari: 3,13 miljard dollar
Mercedes: 2,7 miljard dollar
Red Bull Racing: 2,42 miljard dollar
McLaren: 1,56 miljard dollar
Aston Martin: 1,14 miljard dollar
Alpine: 1,08 miljard dollar
AlphaTauri: 905 miljoen dollar
Alfa Romeo: 815 miljoen dollar
Williams Racing: 795 miljoen dollar
Haas F1: 710 miljoen dollar