Spa Six Hours : zonovergoten weekend historic racing

De Six Heures Historiques hebben in Spa een pact met de weergoden. Weeral kregen de deelnemers en de fans een heel weekend van zonovergoten racerij te genieten. Alle races en alle klasses overlopen zou ons hier te ver leiden. Er werden niet minder dan 11 races gehouden, waarbij in de vele "endurance" races dan nog eens verschillende klassewinnaars te vieren vielen. Het pronkstuk van het weekend was uiteraard de zes uursrace voor historische wagens. Maar liefst 85 deelnemers plaatsten zich op de grid in GT’s, sportwagens of gewone toerwagens. De bouwjaren omspanden goed 40 jaren autogeschiedenis.

De hele beau monde van de "historic racing" scene is ter dezer gelegenheid verzameld dus waren er legio kandidaten voor de overwinning. Het duo Michael Glaeser en Aaron Hsu waren misschien wel de best geplaatsten met hun GT40. Beide heren kunnen met elk soort sportwagen uit de voeten en kennen Spa goed. Het mocht echter niet zijn. Toen de wedstrijd werd afgevlagd was het de Mustang Shelby van Hugenholtz, Herzog en … David Hart die won. Hart, een frontrunner uit de Belcar competitie proefde bij deze gelegenheid van historic racing en vond het goed. Misschien volgt hij in de voetsporen van Verdon-Roe, gerennomeerd toer- en sportwagenspecialist die het racen met moderne wagens heeft afgezworen.

Stippen we nog even aan dat er een goede Belgische vertegenwoordiging aanwezig was. Onder hen Jean-Pierre Vandewauwer, Belgische rally-legende die ondertussen ook de weg naar het circuit weet te vinden. Mooie resultaten in de races van de Historic Sports Car Club (3de plaats Vandewauwer). Een Belgische dubbelslag in de Pre-War Sports Cars, wagens van voor de 2de Wereldoorlog (!) met een 1-2 overwinning van de Alfa Romeo’s 8c Monza van Fabri voor Nicholaas D’Ieteren (ja, inderdaad… van D’Ieteren) en een 2de plaats van Hervé Regout (nog zulke legende) in zijn Lotus 76 bij het F1 geweld van de Grand Prix Masters.

Een primeur tenslotte was er voor Michael Lyons. Hij is de jongste piloot ooit die aan de start kwam van een officiële wedstrijd met een F1-wagen. Michael, de jongste telg van de gekende Lyons familie, nam deel aan de races voor de Grand Prix Masters in een Surtees TS9 uit 1971. Het "jochie" moet echter nog zijn 17de verjaardag vieren!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print