Special: Vergeten helden: Alan Jones

Dat de Grote Prijs van Australië in Melbourne altijd al een bijzondere race is geweest hoeven we waarschijnlijk niet meer te vertellen. Het circuit zal ook in 2009 als openingsrace dienen van het seizoen en op die manier kan het niet anders dan succes boeken. Echter boekte niet enkel het circuit op zich succes in het verleden maar dat wist ook voormalig F1-rijder Alan Jones te doen.

Alan Jones werd geboren op 2 november 1946 en wist al als Australische tiener de autosport te bereiken. De meeste rijders op de grid in 2009 begonnen hun carrière met karting en dat was ook bij Jones het geval. De manier waarop hij zijn kart bestuurde zorgde ervoor dat enkele topmensen uit de Formule 3 onder de indruk waren en daarom mocht Jones in 1973 al deelnemen aan races in deze klasse. Jones wist toen opnieuw goed te presteren en in Melbourne had hij dan ook al snel zijn trouwe supporters te vriend.

In 1975 heeft Alan Jones voldoende laten zien in de Formule 3. Een overeenkomst in de Formule 1 liet niet lang op zich wachten want bij het Embassy Hill-team was men duidelijk onder de indruk. Op dat ogenblik was één van de rijders van dit team gewond geraakt tijdens een crash en dus moest het team op zoek gaan naar een vervanger. Rolf Stommelen kon niet anders dan toezien en hopen op een snelle genezing. Ondertussen was het eerste seizoen van Jones een feit en werd zijn naam steeds bekender. Niet veel later opnieuw een overstap dus.

In 1977 krijgt hij het zitje van Tom Pryce aangeboden bij het zogenaamde Shadow-team. Met dit team wist Alan Jones zijn eerste zege te behalen. Frank Williams was onder de indruk en maakte wat extra plaats in zijn budget om Jones een overeenkomst aan te bieden. Jones stemde op dit aanbod in en begon vanaf dat ogenblik ook regelmatig races te winnen. Het geluk kon niet op want in 1978 wordt hij dan ineens wereldkampioen en weet hij zelfs vijf races in één seizoen te winnen. Zijn enige, maar zeer waardevolle wereldtitel, zorgde voor nog meer aanbiedingen van andere teams maar Jones zelf wilde het liever voor bekeken houden met de sport. In 1981 valt hij niet meer om te praten en stapt hij uit de F1. Al wist hij toen nog niet wat zijn toekomst nog zou brengen.

Alan Jones wist niet lang van zijn rust te genieten want wanneer het team van Arrows hem in 1983 een geweldig aanbod doet is hij opnieuw verkocht aan de sport. Opnieuw tijdelijk want in 1985 is het dan plots weer het Amerikaanse Haas-team dat hem naar de F1 lokt. Alan Jones kon niet meer winnen in de F1 maar wist op dat ogenblik toch al dat hij geschiedenis geschreven had.

Ook deze rijder is zijn plaats in de boeken waard en ook deze rijder was door vele mensen ondertussen al vergeten. Deze vergeten held trok zich in 1986 definitief terug uit de F1 en is tegenwoordig autosportcommentator bij de Australische televisie. Melbourne staat dus niet enkel bekend om het circuit maar deze grote stad kende ook een eigen talent. Alan Jones was actief in de F1 van 1975 tot 1986.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sale Solden 2023Sale Solden 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sale Solden 2023Sale Solden 2023