Stoffel Vandoorne blijft nuchter en geduldig

Het hoofddoel van de meeste jonge rijders is om zo snel mogelijk toe te treden tot de Formule 1. Stoffel Vandoorne wil echter niets forceren.
image
Motorsport Total vergelijkt de weg die onze jonge landgenoot aflegt met de carrière van Lewis Hamilton. De Brit kwam, weliswaar een pak jonger, ook als jongeling aan bij McLaren, om na het doorlopen van enkele opstapklassen, succesvol de Formule 1 binnen te stappen. Tijdens zijn debuutjaar werd Hamilton immers tweede, met evenveel punten als zijn toenmalige teamgenoot Fernando Alonso. Het jaar nadien mocht de Brit de hoofdprijs in ontvangst nemen.

Er zijn echter ook heel wat jonge rijders die de andere kant van de medaille ondergingen. Bij velen ontbreekt het ofwel aan talent, ofwel aan geld. Een ideaal scenario is volgens Motorsport Total om reeds op zeer jonge leeftijd in de armen gesloten te worden door een F1-team, de de rijder dan verder begeleidt om uiteindelijk datgene te bereiken waar elke racer van droomt.

Ook Vandoorne wil uiteindelijk de Formule 1 halen, maar is nuchter genoeg om zich te realiseren dat dit niet vanzelf zal gaan. De jongeman uit Kortrijk wil echter zo goed als mogelijk voorbereid zijn, om niet na één of twee jaar aan de kant gezet te worden.

“Ik verkies een degelijk leerproces in plaats van onmiddellijk de overstap naar de F1 te maken, om je er uiteindelijk aan te verbranden.” reageert Vandoorne. “Ik wil me zo goed mogelijk voorbereiden, want eenmaal in de Formule 1, moet je jezelf vanaf het eerste moment bewijzen.” Momenteel hoeft hij zich echter enkel te concentreren op zijn resultaten, de rest wordt verzorgd door het team en zijn management.

De stappen die Vandoorne tot nog toe zette, waren niet zonder succes. Na wat problemen om zich op te werken in karting, won Vandoorne in 2010 de F4 Eurocup. In 2012 pakte hij de titel in de Formule Renault 2.0, waarna hij dit jaar toetrad tot de World Series. Daarin staat Vandoorne tweede, op 27 punten van Kevin Magnussen, die ook deel uitmaakt van het jongerenprogramma van McLaren.

Daarmee is de titel nog alles behalve verloren. Mocht onze landgenoot toch naast de titel grijpen, is dit echter geen ramp, gezien Magnussen zich al in zijn tweede jaar World Series bevindt. Ondertussen wordt Vandoorne wel stevig voorbereid op de Formule 1.

Bijna wekelijks woont Vandoorne in het McLaren Technology Center technische meetings bij, en neemt hij deel aan doelgerichte trainingen. “Dit maakt deel uit van het programma met McLaren. Eénmaal in de Formule 1 is er geen tijd meer om dit alles aan te leren. Nu hebben we die immers wel.”

Vandoorne bracht ook al wat tijd door in de simulator, maar over een echte test op het circuit werd tot nog toe niet gesproken. “Daarvoor is het nog wat te vroeg. Er is nog een lange weg te gaan.” legt de 21-jarige McLaren-protégé uit. Over zijn toekomst blijft Vandoorne nog wat in het ongewisse, maar wat zijn einddoel betreft, is alles duidelijk. “De eerste stap in de Formule 1 is altijd moeilijk, maar éénmaal aangekomen, moet je zorgen dat je er kunt blijven.” aldus een zelfzekere Stoffel Vandoorne.
a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:29:”vandoorne_belgie_headline.jpg”;}
Het hoofddoel van de meeste jonge rijders is om zo snel mogelijk toe te treden tot de Formule 1. Stoffel Vandoorne wil echter niets forceren.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner