Synthetische brandstof moet van de Formule 1 een ‘groenere’ sport maken

Red Bull F1 team
Red Bull F1 team

De Formule 1 heeft meer details bekendgemaakt over haar plannen om in de toekomst koolstofneutraal te worden, dat willen ze onder andere bereiken door met synthetische brandstoffen te gaan werken.

Tegen 2030 wil Formule 1 gaan racen met een nieuwe synthetische brandstof die tegelijk hetzelfde vermogen kan leveren, minder broeikasgassen zou uitstoten en duurzaam is. De brandstof zal tot stand komen door het gebruik van verschillende bronnen zoals koolstof opgevangen uit de atmosfeer, afval en biomassa.

Bij de Formule 1 claimen ze dat de brandstof hernieuwbaar is en dat ze tot 65 procent minder broeikasgassen zal uitstoten dan nu het geval is.

Er zijn ook al verschillende autobouwers die onderzoek doen naar synthetische brandstoffen om een alternatief te bieden aan de vloot van anderhalf miljard auto’s nu rondrijden. Porsche is bijvoorbeeld al begonnen met het bouwen van een productievestiging van synthetische brandstof in Chili.

Maar er zijn twijfels over de haalbaarheid van synthetische brandstoffen in het verhaal van het terugdringen van de uitstoot van het gebruik van olie in de transport en andere toepassingen. Het wereldwijde gebruik van olie was voor de pandemie ongeveer honderd miljoen vaten per dag, omgerekend meer dan 15,9 miljard liter. 

Verwacht wordt dat bij Porsche tegen 2026 de productiecapaciteit op 550 miljoen liter zal liggen, het zou een understatement zijn om te zeggen dat dat onvoldoende is.

Het is bovendien ook omslachtig om elektriciteit te gebruiken om een vloeibare brandstof te produceren. Natuurlijk zou het schoner zijn om de elektriciteit te gebruiken om de racewagens op te laten rijden maar de Formule E toont aan dat ze nog niet zover zijn om hetzelfde vermogen en prestaties te halen uit louter elektromotoren als uit de hybrides die de Formule 1 gebruikt.

Volgend jaar zal de Formule 1 alvast beginnen met het gebruik van benzine terug te schroeven van 95 naar 90 procent in de brandstof. Er zal immers gebruik gemaakt worden van E10-brandstof, wat wil zeggen dat ze tien procent Ethanol zal bevatten.

Op een slimme manier energie besparen? Klik hier!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner MDAMDA