Toto Wolff: “Als Hamilton had geluisterd dan stond hij op het podium”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

In zijn terugblik op de race laat Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff verstaan dat een podiumplaats voor Lewis Hamilton mogelijk was geweestals hij zijn pitstop had gedaan toen Mercedes hem de eerste keer vroeg om binnen te komen.

“De intermediate zag er eng uit, we dachten dat we misschien het konden uithouden tot het einde en derde konden eindigen zonder te stoppen, of indien er een droge rijlijn zou verschijnen dat we op de soft konden gaan tot het einde,” vertelde Toto Wolff na afloop.

“We waren aan het balanceren tussen pitten en een zeer conservatieve benadering, vechtend met Leclerc en Perez op de baan voor de derde plaats, of een gok wagen en daardoor ofwel winnen of derde eindigen.”

“Toen we vervolgens zagen dat Leclerc tijd begon te verliezen, en ook Lewis zijn banden erdoor begonnen te zitten, werd duidelijk dat we het einde niet zouden halen.”

Volgens Toto Wolff was het voor Hamilton in de wagen niet duidelijk om te zien hoeveel tijd hij in de slotfase van de race verloor en de Mercedes-motorsportbaas begreep dan ook de frustratie van de zevenvoudig wereldkampioen.

“In de wagen zag hij niet hoeveel tijd hij iedere ronde verloor, en hij zag ook niet hoe Leclerc erdoor zat,” aldus Wolff.

“Het was duidelijk dat als hij buiten was gebleven dat hij het sowieso van Gasly zou verloren hebben.”

“Het is altijd frustrerend wanneer je andere wagens ziet die je daarvoor bent gepasseerd op de baan voor je ziet.”

Wolff besloot met te zeggen dat onmiddellijk stoppen, en dus veel vroeger stoppen, voor Hamilton de beste keuze zou geweest zijn. Maar die call negeerde Hamilton want hij wou buiten blijven.

“De correcte call zou waarschijnlijk de zeer conservatieve zijn geweest, pitten wanneer iedereen overschakelde op de intermediate. Hij zou dan achter Perez, waarschijnlijk ook Leclerc, op de baan zijn gekomen en kon met hen op de baan hebben gestreden voor de derde plaats,” aldus Wolff.

“Maar dat is makkelijk om achteraf te zeggen …”