Toto Wolff: “De data van de windtunnel en de data op het circuit komen niet overeen bij onze wagen, het huwelijk is ver zoek”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Toto Wolff gelooft dat de huidige problemen die de W15 van Mercedes beïnvloeden geworteld zijn in correlatieproblemen tussen de windtunnel van het team en gegevens op het circuit. Men voerde een belangrijke ontwerpwijziging door op de wagen van dit jaar, het doel hierachter was om een meer voorspelbare en consistente wagen te creëren. De W15 blijft echter een temperamentvolle wagen.

Toto Wolff is van mening dat de aanhoudende problemen die van invloed zijn op de W15 wijzen op een fundamenteel probleem met de windtunnelgegevens van het team, hoe deze worden verzameld en geïnterpreteerd, en niet op een gebrekkige ontwerpfilosofie.

“We hebben al een hoop slechte elementen van de wagen van vorig seizoen weggewerkt”, aldus Toto Wolff. “Zaken zoals de ophanging, problemen met het stuurhuis, een stuiterende wagen, die zijn gelukkig allemaal van de baan.”

“Maar fundamenteel gezien correleert wat we in de windtunnel zien niet met wat er op het circuit gebeurt. Echt waar, zo frustrerend aangezien dit al het derde jaar op rij is dat we problemen hebben om vooruit te pushen.”

De opmerkingen van Wolff suggereren dat Mercedes mogelijk het hele correlatieproces in de windtunnel opnieuw moet evalueren, in plaats van de technische assertiviteit van het team of zijn keuzes op het gebied van een bepaalde ontwerpfilosofie in twijfel te trekken.

“Ik zie een open omgeving waar mensen delen, waar mensen zelfkritisch zijn en durven zeggen van dit moeten we misschien anders aanpakken omdat het niet werkt. De mensen bij ons kunnen hun fouten toegeven, dat is mooi om te zien, zo geraak je ook vooruit.”

“Het is met momenten moeilijk omdat je niet meer weet aan welke schroeven je nu exact moet draaien om het tij te keren. We zullen behoorlijk diep moeten graven, het is allemaal te pijnlijk nu op dit moment maar de moed verliezen wij als team Mercedes nooit.”

Geschreven door Vincent Bogaerts